man äter lunch framför laptop i sitt hemNär allt fler jobbar och äter lunch hemma försvinner stor del av hushållens vanliga konsumtion, och många har mer pengar över. Foto: Iakov Filimonov/Shutterstock.com

Privatekonomi

Det är inte alla hushåll vars ekonomi har blivit sämre av pandemin. Många som inte har blivit arbetslösa har i stället mer pengar på kontot än vanligt. Det här har framför allt att göra med det ökade hemmajobbandet, skriver SvD Näringsliv.

Mindre konsumtion när fler jobbar hemifrån

Att laga mat hemma i stället för att luncha ute på restaurang är en aspekt av det hela. Den omställningen kan bespara dig flera hundra eller tusen kronor, beroende på hur ofta du åt ute tidigare. Att slippa resa till jobbet och uteblivna after work-träffar med kollegor bidrar också till att hemmajobbare spenderar mindre pengar.

Det är också färre som handlar kläder än vanligt. Dels finns det inte längre någon klädkoll på jobbet för många, dels behövs inga nya kläder till högtider och fest. Dessutom behöver man kanske inte tvätta kläder lika ofta som tidigare.

Alla de här små bitarna blir tillsammans ett slags besparing, säger ekonomen Claudia Wörmann på SBAB.

Hushållen har mer pengar kvar på kontot

Men även det medvetna sparandet har ökat under året. Siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att nettoinsättningen på hushållens bankkonton var 176 miljarder kronor under kvartal 1–3. De senaste fem åren har motsvarande siffror varit mellan 90 och 130 miljarder kronor.

– Under de tre första kvartalet i år har vi sparat dubbelt så mycket på bankkonton som under de tre första kvartalet 2019, säger Frida Frånlund, statistiker och ekonom på SCB.

Den här nettoinsättningen ses som den summan som blir kvar efter att hushållet konsumerat och gjort investeringar. Då räknar man också in pengar som lagts på bankinlåning, fondköp och pensionssparande.

Passa på att strukturera upp ditt sparande

Att spara på sitt vanliga konto är dock inte rekommenderat i dagens läge, när räntorna är låga. Visserligen är det låga risker med att spara på bankkonto, och pengarna finns lättillgängliga. Men sådana konton har ingen avkastning, och på grund av inflationen riskerar man snarare att förlora pengar på sikt.

Därför tycker Claudia Wörmann att man hellre ska lägga upp en plan för sitt sparande, och ett mål för vad pengarna ska användas till. Dessutom kan man passa på att fundera igenom sina gamla vanor och skapa nya, som kan vara bättre även när vardagen återgår till det normala.

– Man kan försöka förvalta den här ofrivilliga pausen på ett bra sätt, avslutar Claudia Wörmann.