Ipad med aktiegraf i förgrunden, laptop med grafer i bakgrunden.Med Freetrades tjänst kan användare köpa värdepapper utan courtage. Bolaget grundades i Storbritannien och ska nu lanseras i Sverige. Foto: Audy0073/Shutterstock.com

Ekonomi

Den brittiska nätmäklaren Freetrade har blivit godkänd av Finansinspektionen. Därmed kan de lansera sin tjänst i Sverige. Det som utmärker företaget är att man inte behöver betala någon courtageavgift för att handla hos dem. Di Digital har pratat med bolagets Sverigechef Karl Broomé.

Freetrade grundades 2018 i Storbritannien. Med deras tjänst kan man handla i olika värdepapper, till exempel aktier och ETF:er, utan att behöva betala courtage. Man kommer även att kunna köpa delar av aktier i tjänsten, så kallad fraktionshandel.

Utgår från en ”Freemium”-modell

Precis som för Avanza och Nordnet kommer man kunna ha ett kostnadsfritt investeringskonto hos Freetrade. Utöver det kommer det finnas olika abonnemangsformer där man får betala en avgift för att få större utbud. Som ett exempel kostar abonnemanget Freetrade Plus cirka 10 pund per månad i Storbritannien. Det motsvarar runt 130 kronor.

Ett annat sätt att finansiera verksamheten är att Freetrade tar ut 0,45 procent i avgift när användaren handlar med värdepapper som inte är i sin egen valuta.

Grundades med hjälp av crowdfunding

Karl Broomé säger i Di-intervjun att bolaget startades med hjälp av det man kallar för gräsrotsfinansiering, eller crowdfunding. Det innebär att kunderna har fått vara med och starta företaget. 

– Vi har gjort sju rundor med crowfunding, vilket lett till att vi nu har över 13 000 aktieägare som alla är våra kunder. Den senaste vi gjorde i november var den första som européer utanför Storbritannien kunde delta i. Det känns väldigt kul att vi också har svenska aktieägare, säger Karl Broomé.

Betaversion av tjänsten lanseras inom kort

Under tidpunkten för intervjun sade Karl Broomé att de höll på att testa tjänsten i Sverige så att allt fungerar. Därefter planerar de att lansera en betaversion av tjänsten till de personer som har anmält intresse. Framöver siktar de på att lansera i Sverige i större skala och sedan expandera mer i Europa.