Hand som häller ut mynt och små gröna skott som sticker upp från mynten.Corpia tar in kapital för att utveckla sin verksamhet inom företagslån. Lånet är en hybrid mellan lån och investering och investerarna kan själva välja om de vill konvertera hela eller delar av skulden till aktier. Foto: ITTIGallery/Shutterstoc.com

Företagslån

Den svenska långivaren Corpia vill utöka sin verksamhet inom företagslån och tar in 100 miljoner kronor från USA. Med sin nya teknikplattform hoppas Corpia vinna marknadsandelar och ses som den långsiktiga finansieringspartnern för företagslån, skriver DiDigital.

Finansbolaget Corpia har varit verksamma inom företagslån sedan 2012 och tar nu in kapital för fortsätta att utveckla sin verksamhet inom utlåning. Corpias ursprungliga affärsidé var att förmedla företagslån från andra långivare på marknaden. Hittills har Corpia förmedlat 1 miljard kronor till svenska småföretag.

Lägre snittränta än hos konkurrenterna

Under slutet av 2019 bytte Corpia inriktning och började ge ut egna lån. Små och medelstora företag kan låna mellan 500 000 och 3 miljoner kronor genom Corpia. Snitträntan ligger i dag på runt 9 procent och återbetalningstiden är upp till tre år.

Enligt Corpias vd, Dadmeher Fatehi, vill Corpia vara en långsiktig finansieringspartner med konkurrenskraftiga villkor. Eftersom Corpia har lite lägre priser än andra aktörer på marknaden är det mer hållbart över längre tid även om investerarnas avkastning kanske blir något lägre.

Konkurrensen bland företagslån har ökat

Under de senaste åren har konkurrensen för företagslån ökat. Förutom de traditionella affärsbankerna finns det i dag flera aktörer på den svenska marknaden som har riktat in sig på företagslån. Några av aktörerna är bland annat Froda, Qred, Capcito och DBT.

Enligt Dadmehr Fatehi liknar Corpias villkor statliga Almis villkor. Corpia erbjuder en snittränta på 9 procent och många av Corpias kunder hittar till långivaren på grund av deras konkurrenskraftiga priser, som över tid kommer att bli ännu lägre. Flera av konkurrenterna har en högre ränta som ligger runt 15 till 20 procent.

Ingått licenspartnerskap med storbank i Lettland

Förutom att Corpia nu erbjuder egna företagslån licensierar de även ut sin teknikplattform som ska ge bättre stöd till andra aktörer i kreditgivningen med hjälp av artificiell intelligens. Corpia har ingått sitt första partnerskap med Citadele vilket är en av Lettlands största banker och det sägs att flera internationella kunder är på ingång.

Tog in 150 miljoner kronor i slutet av 2019

Corpias utlåning finansieras med hjälp av att ställa ut obligationer som vänder sig mot svenska investerare. Corpia tog in 150 miljoner kronor i slutet av 2019. Några av investerarna var Norron Asset Management, Case Kapitalförvaltning, Praktikertjänst och Martin Grens investeringsbolag Grenspecialisten.

Det nya kapitalet ska gå till att utveckla verksamheten

De 100 miljoner kronorna som man nu tar in från den amerikanska kapitalförvaltaren Thiele Capital Management är inte öronmärkta för utlåning till skillnad från tidigare obligationer. Enligt Dadmehr Fatehi ska pengarna användas till att utveckla bolagets utlåningsverksamhet.

Kapitalet på 100 miljoner kronor är inte en renodlad nyemmission. Det är en hybrid mellan lån och kapital som gör att Thiele Capital Management kan välja att konvertera hela eller delar av skulden till aktier.

Corpia värderades till cirka 255 miljoner kronor under våren och under 2019 hade Corpia en nettoomsättning på 7 miljoner kronor och gjorde ett minusresultat på 21 miljoner kronor.