Ung kvinna jobbar hemifrån, bär ansiktsmask och gnuggar fingertopparna runt tinningarnaFinansinspektionen uppmuntrar bankerna att lätta på reglerna för amortering av bolån på grund av coronaviruset. Foto: Deliris/Shutterstock.com

Privatekonomi

Flera svenska banker öppnar för att kunna erbjuda amorteringsfria lån, både till företag och privatpersoner, och i vissa fall även en räntepaus. Risken för att arbetslösheten ökar är mycket stor och kan leda till att många låntagare hamnar i knipa, skriver Dagens Nyheter.

Flera banker har gått ut med att de erbjuder amorteringsfria bolån och företagslån. Nordea meddelade redan i fredags att de kommer att erbjuda både mindre företagskunder och privatkunder lån som är amorteringsfria upp till sex månader om det finns orsaker som kan kopplas till coronakrisen. 

Finansinspektionen hejar på och uppmuntrar bankerna att inte stå fast vid det amorteringskrav som finns i regelverket när det gäller befintliga lån. 

Fler banker erbjuder uppskov på amorteringar

I måndags meddelade Danske Bank ett liknande besked, och även SEB har gått ut med att de beslutat att ge möjlighet till tre månaders uppskov när det gäller amorteringar för deras kunder som blivit drabbade av oförutsedda händelser på grund av corona.

Enligt Erik Thedéen, Finansinspektionens generaldirektör, motiveras bankerna att vara generösa i sin tillämpning att medge undantaget i detta extraordinära läge.

Hos den statliga bolånebanken SBAB finns redan möjligheten för deras låntagare vid arbetslöshet eller längre sjukdom. Enligt Erik Wennegren, pressansvarig på SBAB, finns det möjlighet att hantera det även om det skulle öka i antal. När det gäller räntepaus kommer SBAB att göra individuella prövningar med de kunder som inte klarar av att betala räntorna. 

– Vi kommer i möjligaste mån försöka hjälpa kunder som drabbas av denna kris, säger Erik Wennegren.

Swedbank kommer föra individuella samtal 

Swedbank kommer att hantera varje kund individuellt för de kunder som hamnar i problem till följd av corona. Enligt Swedbanks presschef, Unni Jerndal, kan Swedbank ge amorteringsbefrielse på lån under sex månader, vilket gäller för både företag och privatpersoner. 

Även Handelsbanken har hoppat på tåget. Enligt Mats Olsson, Handelsbankens tf presschef, har man möjlighet att erbjuda ett tidsbegränsat uppskov när det gäller amorteringar för de kunder vars förmåga att betala sina bolån påverkas av coronaviruset. 

Skandiabanken vill att kunderna ska känna trygghet

Hos Skandiabanken kan bolånekunder som blir arbetslösa eller på annat sätt drabbas av inkomstbortfall, på grund av coronaviruset, ansöka om uppskov när det gäller amorteringskravet upp till sex månader. 

Enligt Skandiabankens vd, Johanna Cerwall, vill man underlätta för de som drabbats av arbetslöshet eller minskade inkomster på grund av coronaviruset. Samhället prövas nu på ett sätt som vi aldrig tidigare skådat och Skandia ska vara en trygg partner för sina kunder i orostider.

Även Icabanken har en positiv inställning till att att införa amorteringsfritt och ser nu över sina möjligheter för att kunna agera snabbt. Jonas Gustafsson, Icabankens chef för privataffärer, säger att de förstår att deras kunder kan hamnat i svåra, oförutsedda ekonomiska situationer.

Alla överens gällande uppskov för amorteringskravet

Så sent som för en vecka sedan signalerade Per Bolund, finansmarknadsminister, att regeringen stod beredd att vidta åtgärder om det skulle bli störningar i det finansiella systemet till följd av coronavirusets utbrott. 

Efter det har det gått undan när det gäller kontakten mellan regeringen, Finansinspektionen, bankerna och Riksgälden. När det gäller undantag för amorteringskravet ska det vara en uppgörelse mellan den berörda låntagaren och banken. Enligt Finansinspektionen kan det handla om undantag under en tidsperiod på tre till tolv månader och det kan finnas möjlighet till förlängning.