Martin Nossman ska ha förolämpat personalen under sin tid på Handelsbanken. Foto: Grisha Bruev / Shutterstock.com, Pressbild / Collector Bank

Banknyheter

Martin Nossman valdes till ny vd för Collector Bank tidigare i år. På torsdagen i förra veckan kom det fram att han både kränkt och förolämpat kollegor hos sin tidigare arbetsgivare Handelsbanken. Kränkningarna var av sådan karaktär att han fråntogs allt personalansvar och omplacerades.

Den 30 maj i år tog Martin Nossman över som Collector Banks nya vd efter att Liza Nyberg fått sparken. Innan Nossman tog över rodret för Collector arbetade han på Handelsbanken, en period som enligt Dagens Industris källor ska ha varit mycket kontroversiell.

Han ska bland annat ha fått en skriftlig varning efter att ha kränkt och förolämpat personalen.

– Jag vet att jag körde hårt med folk. Ibland för hårt, säger Martin Nossman till Di.

När de tidigare kollegorna fick reda på att han fått rollen som vd för Collector Bank ska många ha blivit chockade, uppger en källa till Di.

Fråntogs personalansvaret efter kränkningarna

På Handelsbanken hade Martin Nossman personalansvar fram tills dess att det framkom att han både förolämpat och kränkt annan personal. I juni 2015 fråntogs han sin chefsroll och allt personalansvar samtidigt som han omplacerades.

I ett mejl till Dagens Industri bemöter Martin Nossman anklagelserna från tidningens källor. Han skriver bland annat att det på Handelsbanken fanns en grabbig och ganska olämplig jargong många gånger.

”Jag hade då haft ett uppdrag att vända en kraftigt blödande verksamhet. Det gjorde jag men det var ett tufft uppdrag. Det innebar mycket uppsägningar och förflyttning av personal. Det var en tuff process. Jag vet att många blev upprörda under de förändringarna”, skriver han i mejlet till Di.

Collector har fortsatt förtroende för sin nya vd

Efter nyheten om den nye vd:ns förflutna har Dagens Industri varit i kontakt med Collectors ordförande Lena Apler.

Hon kan meddela att styrelsen reagerat med stor förvåning men att man inte kommer genomföra någon utredning. Den bild man fått av Martin Nossman har varit mycket positiv och man väljer därför att se framåt och inte bakåt.

I samband med att nyheten om Martin Nossman publicerades föll Collectors aktie med 3,5 procent.