Bolån

Efter lansering av Enkla har Collector Bank nu kommit ut med sina planer på att ta sig in på den digitala bolånemarknaden. Förhoppningen är att de första bolånen ska betalas ut inom tre månader. Storbankerna får därmed ännu en konkurrent som ställer upp med ett starkt motstånd.

Nyligen chockades bolånemarknaden när den nya tjänsten Enkla lanserade bolån till en ränta på 0,95 procent, bundet över tre år. Nästa utmanare på marknaden är Collector Bank. Några bolån under en procent är dock inte att vänta. Däremot kommer man satsa på en målgrupp som inte någon tidigare bolåneförmedlare satsat på.

Riktar in sig mot personer utan fast anställning

Collector Bank gick i förra veckan ut med att man ska konkurrera med storbankerna genom helt digitala bolån. Man har redan nu börjat samla in intresseanmälningar och hoppas kunna betala ut de första lånen inom tre månader. Till skillnad från Enkla kommer man dock inte satsa på personer som redan har befintliga lån. Istället väljer man att rikta in sig mot en grupp som ansetts utgöra en hög risk, nämligen personer utan fast anställning.

Anledningen till detta är att anställningsformen blir allt vanligare på arbetsmarknaden. Liza Nyberg som är vd på Collector Bank säger till Breakit att ingen aktör tidigare riktigt tittat på hur morgondagens anställningsformer kan komma att se ut. 

Läs exempelvis vår artikel om hur man kan få bolån utan fast anställning.

Kommer fortsatt göra en riskbedömning

Bara för att Collector väljer att rikta in sig på personer utan fast anställning kommer det inte vara fritt fram för vem som helst att få ett bolån.

– Det innebär inte att vi ska öka risken. Man måste fortfarande ha en kalkyl som visar att man klarar av att betala, säger Liza Nyberg.

Fler bolag vill utmana storbankerna

Det är inte bara Enkla och Collector som ska utmana storbankerna. Flera nya utmanare är på väg in på bolånemarknaden. Breakit har varit i kontakt med Finansinspektionen som berättar att även startupbolagen Youple och Bolånetorget ansökt om tillstånd att förmedla bostadskrediter. De är just nu under prövning.

Youples affärsidé går ut på att koppla ihop bostadsköpare med privatpersoner som vill investera i bostäder. Exempelvis släktingar som vill hjälpa nära och kära. Bolånetorget beskriver sig själva som en låneförmedlare som hjälper bolånetagare att få lägre räntor. Idag får de ersättningen genom att slussa vidare kunder till bankerna.