Bekymrat par sitter i soffan och går igenom sin ekonomi.Oavsett hur mycket räntan höjs i november kommer många svenska hushåll få det tufft ekonomiskt i vinter. Foto: fizkes/Shutterstock.com

Räntor

Nordeas chefsekonom Annika Winsth är orolig för att Riksbanken kommer göra för aggressiva räntehöjningar den närmsta tiden. Hon varnar för att det kan knäcka den svenska ekonomin, enligt SvD Näringsliv.

Det är för tvära kast i penningpolitiken, menar Annika Winsth. I februari i år sade Riksbanken att de skulle behålla räntan som den var fram till 2024. Många undrade då hur det skulle vara möjligt. Och nu vet vi ju att det inte blev så.

Har länge kritiserat penningpolitiken

Annika Winsth har varit kritisk till centralbankens penningpolitik länge. Hon tycker att svensk ekonomi har varit överhettad ett bra tag och att Riksbanken borde ha höjt räntan tidigare. Nu riskerar det i stället att gå för fort.

– Det visas inte mycket hänsyn till att det är människor där ute som har agerat på det Riksbanken under många år har signalerat. Det är klart att räntan måste höjas nu när inflationen är så hög, men banken var väldigt sen på bollen och det gör att kasten blir stora. Långt ifrån den stabilitet penningpolitiken har till uppgift att verka för.

Riksbanken prioriterar inflationsmålet framför befolkningen

Enligt Annika Winsth stirrar sig Riksbanken alltför blint på inflationsmålet när de i stället borde prioritera att undvika en ekonomisk kris. Det är bättre att det tar lite längre tid att nå inflationsmålet. Att höja räntan med en procentenhet är för mycket.

Det enda som Annika Winsth tror kan stoppa Riksbanken är om det kommer tydliga indikationer på att konjunkturen försämras. Men eftersom inflationen i september var +9,7 procent är det inte särskilt troligt.

Tuff vinter väntar för svenska hushåll

Oavsett hur mycket styrräntan höjs i november kan man konstatera att många svenska hushåll kommer få det kämpigt i vinter. Annika Winsth tror att de flesta ännu inte har förstått konsekvenserna av det ekonomiska läget. Många kommer bli chockade när ränte- och elräkningarna kommer.