procenttecken på miniatyrhus, händer med penna och mobiltelefonAtt binda bolåneräntan behöver inte betyda att räntan blir högre, åtminstone inte som det sett ut i början av året. Foto: HAKINMHAN/Shutterstock.com

Bolån

Statistiska centralbyrån (SCB) har presenterat intressant statistik för bolånemarknaden under januari. Bland annat har det visat sig billigare att binda räntan än att välja rörlig ränta, skriver SvD Näringsliv.

Nivån på boräntorna är den lägsta på över 15 år. Det visar statistik som SCB precis har presenterat.

I januari månad bekräftades dessutom det som många experter har talat om under en tid: bundna boräntor var billigare än rörliga boräntor. 

Genomsnittsräntan var lägre för bundna bolån

Siffrorna utgår från antalet nya bolåneavtal som svenska hushåll har tecknat under årets första månad. En del hushåll fick högre ränta, medan andra hushåll fick lägre ränta.

Men i genomsnitt fick hushåll som valde att inte binda sitt bolån 1,48 procent i rörlig ränta. De hushåll som i stället valde bunden ränta fick i regel lägre ränta än så. Det är relativt ovanligt, eftersom bundna räntor tenderar att innebära något högre pris för den högre tryggheten det innebär.

Genomsnittet för alla bolån i januari var 1,37 procent. Det tyder på att många hushåll har passat på att binda boräntorna under månaden.

Nya bolåneaktörer växer varje år

Enligt SvD Näringsliv är det främst storbankerna som nu länge har haft låga räntor med bindningstid.

Men samtidigt har bolån hos nya aktörer ökat allt mer den senaste tiden. Uppstickare på marknaden har haft en tillväxttakt på närapå 42 procent per år.

Dock står de fortfarande för knappt en procent av utlåningen i stort. De har alltså långt kvar innan dessa aktörer på allvar kan utmana storbankerna.

Hushållens låneskulder blev högre i januari

Något annat som visat sig i SCB:s statistik är att svenskarnas skulder blir större och större. Bolånen växte med 5,7 procent i januari i år. Konsumtionslånen växte under samma månad med 3,7 procent.

Den totala skulden hos svenska hushåll var 4 457 miljarder svenska kronor den månaden.