Orangea kuvert från Pensionsmyndigheten och en läsplattaMånga svenskar förstår inte hur pensionssystemet fungerar. Foto: Pressbild/Pensionsmyndigheten

Privatekonomi

En klar majoritet av svenskarna har inte koll på hur pensionssystemet fungerar vilket kan leda till lägre pension, det visar siffror som Swedbank presenterar. Med kunskap om hur systemet fungerar kan svenskarna höja sin framtida pension.

De närmaste veckorna kommer Pensionsmyndigheten börja skicka ut de orangea kuverten. Många som tar emot dessa kuvert har dock ingen kunskap om hur det svenska pensionssystemet fungerar. I en undersökning gjord av Sifo, på uppdrag av storbanken Swedbank och sparbankerna, framkommer det att 70 procent av svenskarna har lite eller ingen kunskap om pensionssystemet.

Kunskap är en förutsättning för att man ska kunna både påverka och höja sin framtida pension.

De som saknar kunskap oroar sig för pensionen

En tredjedel av svenskarna oroar sig för vilken ekonomi de kommer få som pensionärer. De allra flesta som oroar sig har även dålig koll på pensionssystemet medan de med bra koll oroar sig mindre.

Arturo Arques som är privatekonom på Swedbank säger att den som vill få bättre koll på sin framtida pension bör ta del av sin pensionsprognos på minpension.se. Därefter menar han att man kan agera för att på så sätt påverka storleken på den framtida pensionen.

Heltidsjobb och tjänstepension bidrar till bra pension

Det finns många faktorer som påverkar den egna pensionen. Den allmänna pensionen kan påverkas genom val av arbete, den grundar sig nämligen på den sammanlagda lönen under arbetslivet. Ens lön och antal år i arbetet har stor påverkan på pensionen där varje år i arbetslivet gör stor skillnad.

Heltidsarbete är alltid att föredra medan långa perioder av deltidsarbete påverkar pensionen negativt. Även tjänstepension är viktigt för att få en bra pension. Tjänstepensionen, som betalas ut av arbetsgivaren, baseras på den lön man har. Idag saknar cirka fyra procent av alla arbetare tjänstepension. För många år utan tjänstepension kommer påverka pensionen mycket negativt. Det bästa för att påverka pensionen är därför att jobba heltid på ett arbete med tjänstepension. Utöver det bör man även ha ett privat pensionssparande.