trämodeller av hus och en grön pil som pekar uppåtPriserna verkar fortsätta stiga för alla typer av bostäder under oktober. Foto: ADragan/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Experterna har förutsatt stigande bostadspriser för en lång tid framöver. Mycket riktigt visar siffrorna för oktober hittills inga tecken på att vända neråt. Framför allt i Sveriges storstäder klättrar bostadspriserna stadigt uppåt.

Inte helt överraskande fortsätter bostadspriserna att stiga i Sveriges storstäder. Nu när vi är halvvägs igenom oktober pekar priserna tydligt uppåt i både Stockholm och Göteborg, skriver SvD Näringsliv.

Hox-index mäter prisuppgångarna på bostäder

Mäklarfirman Valueguard tar varje månad fram ett så kallat Hox-index, som visar på hur bostadspriserna stiger. Den tar både hänsyn till bostadsmarknadens underliggande prisutveckling och vilken typ av bostäder som säljs, enligt Valueguard själva.

Hittills under månaden visar mätningen på en 0,9 procents prisuppgång för bostadsrätter i Stockholm. I Göteborg är motsvarande siffra 0,8 procent än så länge.

Priserna i storstäderna ökade även under september

Som vi skrivit om tidigare ökade bostadspriserna i Stockholm under september, liksom på många andra håll i landet.

I Göteborg steg bostadsrättspriserna med 1,1 procent under september. Villapriserna låg i stället stilla, men månaden innan ökade de med hela 4,0 procent. I Malmö skriver Valueguard att bostadsrättspriserna har ökat med 2,0 procent och villapriserna med 3,1 procent.

Ser man till hela Sverige visar Valueguards Hox-index en prisstigning på 1,1 procent under september månad. Bostadsrätternas priser steg med 1,2 procent över landet, och villapriserna med 1,0 procent.

Många prisrekord på bostadsmarknaden under pandemin

Pandemin har inneburit rekordnoteringar för bostadspriser nästan varje vecka. Det säger Fredrik Kullman som är vd på mäklarfirman Bjurfors i Stockholm. Främst är det på villamarknaden med sitt låga utbud som rekordnoteringar har varit återkommande.

Fredrik Kullman menar att pandemin har fått svenskarna att lägga mer pengar i sina bostäder, och att det är en orsak till de många rekorden.

– Såväl börsuppgång som förväntningar om låga räntor har drivit på efterfrågan och investeringsaptiten, kommenterar Fredrik Kullman till SvD Näringsliv.