Staplar av mynt med ett hus på högsta myntstapelnBostadsmarknaden har stabiliserats något och priserna är på väg uppåt. Foto: Tanoy1412/Shutterstock.com

Bolån

Enligt analysföretaget Valueguards Hox-index ökar tilltron till bostadsmarknaden. Dessutom ökade priserna och enligt Hox-index som mäter utvecklingen av bostadspriserna visar indexet att prisutvecklingen steg med 0,4 procent jämfört med föregående månad.

Bostadsmarknaden går mot ljusare tider. Enligt Valueguards Hox-index som mäter prisutvecklingen på bostadsmarknaden steg index med 0,4 procent jämfört med föregående månad.

Priserna på bostadsrätter i Stockholm ökade med 0,7 procent förra månaden, efter att tidigare ha gått ned med 0,4 procent.  Dock sjönk priserna på villor i Stockholmsområdet med 0,3 procent under februari månad. Det visar statistik som analysföretaget Valueguard tagit fram på uppdrag av mäklarfirman Bjurfors.

I Stockholmsområdet fortsätter priserna att stiga

Enligt Valueguard fortsätter priserna uppåt och redan i första halvan av mars har priserna på bostadsrätter i Stockholm ökat med 0,2 procent jämför med februari månad.

Enligt Bjurfors Stockholms vd, Fredrik Kullman har köpare och säljare börjat hitta varandra på nya prisnivåer. Vidare är det många som har planer på att flytta men som väntar på rätt läge. Dessutom är osäkerheten kring marknadens konjunktur och räntehöjningar mindre än tidigare.

Positiv utveckling av priserna på bostadsrätter i Malmö och Göteborg

Det är inte bara i Stockholm som priserna stiger, även i Göteborg fortsatte priserna på bostadsrätter att stiga. I januari steg priserna på bostadsrätter med 0,6 procent och i februari steg priserna med 0,5 procent. Dock backade priserna på villor med 0,3 procent i februari efter att ha stigit med 3,3 procent i januari. 

Likaså i Malmö fortsätter priserna att öka på bostadsrätter. I januari steg priserna med 0,6 procent och i februari steg bostadsrättspriserna med 0,5 procent. 

Enligt Bjurfors Skånes vd Mattias Larsson har balansen mellan utbud och efterfrågan stabiliserats och de ser en ökad optimism.