Illustration tre hus i stigande storlek, en grön pil som visar uppgång och en man med portfölj som går uppför pilen.Bostadsmarknaden blomstrar. Priserna på villor och bostadsrätter är rekordhöga och antalet bostadsaffärer är fler än någonsin. Foto: eamesBot/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Prisökningen på bostäder är just nu rekordkraftig. Enligt Svensk Mäklarstatistiks analyschef, Per-Arne Sandegren, är det enormt kraftiga prisökningar på villor, rapporterar SVT.

Bostadspriserna har slagit rekord efter rekord. I genomsnitt steg priserna med två procent i mars i hela riket. För en enskild månad är det en kraftig ökning.

Villapriserna har dragit iväg extra mycket. Prisuppgången på villor på årsbasis ligger på nästan 20 procent. Det är rekordhöga prisökningar, något man inte trodde för ett år sedan när coronapandemin satte käppar i hjulet för bostadsmarknaden, vilket vi har rapporterat om tidigare.

Fler vill ha större bostad

I Stockholmsområdet, där priserna är som högst, kostar snittvillan över sju miljoner kronor och i riket kostar snittvillan lite mer än fyra miljoner kronor. Värdeökningen på villor är flera hundra tusen kronor, vilket är anmärkningsvärt, enligt Per-Arne Sandegren.

Prisökningen på villor och större bostadsrätter hänger troligtvis ihop med coronapandemin. Allt fler har fått sitta hemma och arbeta och då blir man mer uppmärksam på att man kanske behöver ha ett rum till, vilket har lett till att fler söker större bostäder.

I Stockholms innerstad har priserna på större lägenheter dragit iväg och i vissa delar ligger kvadratmeterpriset på större lägenheter högre än på mindre lägenheter, något som enligt Per-Arne Sandegren nästan aldrig händer. 

Svårare för förstagångsköpare att ta sig in på bostadsmarknaden

Bieffekten av den kraftiga prisuppgången är att barriärerna blir högre för nya köpare på bostadsmarknaden. Enligt Per-Arne Sandegren blir det därmed svårare och svårare att komma in på bostadsmarknaden.

Människor väljer att prioritera bostaden och allt större del av hushållsbudgeten läggs på just bostaden, speciellt de som gjort en bostadsaffär under det senaste året. Det syns i Finansinspektionens mätningar som visar att bolånet ökar i relation till hushållets disponibla inkomst.

Antalet bostadsaffärer slog nya rekordnivåer

Förutom att priserna har stigit kraftigt under det senaste året har även antalet bostadsaffärer nått nya rekordnivåer. I mars i år såldes det 30 procent fler bostadsrätter jämfört med mars 2020. Antalet villaaffärer under samma period var 15 procent fler jämfört med mars 2020.

Per-Arne Sandegren tror på en fortsatt prisuppgång och enligt Mäklarsamfundets senaste mätning tror 65 procent av mäklarna att priserna på småhus kommer att fortsätta stiga ytterligare. Men däremot tror inte Per-Arne Sandegren på att en prisökning på 10 procent kommer att vara bestående på längre sikt.