Vy över lägenheter på lilla essingen i stockholm.Räntehöjningen har fått bostadspriserna att falla ytterligare lite till på flera håll i landet. En annan effekt är ett rekordstort utbud av lägenheter hos Hemnet. Foto: Lotta Axing/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Efter Riksbankens räntehöjning började bostadspriserna backa rätt rejält. Enligt Valueguards prisindex sjönk bostadsrättspriserna i Stockholm med 1,7 procent under de två första veckorna i maj, och i Göteborg med 1,3 procent jämfört med siffrorna för hela april. Samtidigt har Hemnet registrerat ett rekordstort utbud av lägenheter, skriver SvD Näringsliv/TT.

Enligt Valueguards mätningar av prisutvecklingen på bostadsmarknaden föll bostadsrättspriserna ytterligare lite till under de första veckorna i maj. I Stockholm med 1,7 procent och i Göteborg med 1,3 procent.

Det är förvisso den första mätningen efter att Riksbanken höjde styrräntan med 0,25 procentenheter och samtidigt drog upp ränteprognosen rätt rejält, men en prisnedgång noterades även i april. Då sjönk bostadsrättspriserna med 0,3 procent och villapriserna med 0,5 procent.

Rekordstort utbud av lägenheter hos Hemnet

Förra veckan noterade Hemnet ett rekordstort utbud av publicerade bostadsrätter, vilket Hemnets analytiker Erik Holmberg menar troligtvis har ett samband med prisutvecklingen.

Sett till landet som helhet fanns det strax över 15 000 lägenheter till salu, vilket är fyra procent fler än det tidigare rekordet våren 2016 precis innan amorteringskravet infördes.

Tydliga mönster när marknaden är osäker

Enligt Erik Holmberg blir mönster som dessa ofta tydliga under osäkra tider. De såg en liknande utveckling när kriget i Ukraina bröt ut och även i början av coronapandemin. Han tillägger att det förmodligen är en effekt av allt fler oroar sig vad som kommer ske på marknaden framöver.

– Så är det flera som kanske planerat sin försäljning och som nu skyndar på, säger han till SvD/TT.

Börjar bli köparnas marknad

Erik Holmberg konstaterar att nya förutsättningar kan kasta om spelplanen för aktörerna på marknaden. Ett högre tillflöde och utbud förändrar läget, och det ser ut att snarare bli köparnas marknad än säljarnas framöver.