kille och tjej som håller på att flytta in ny bostadUnga människor oroar sig för sitt boende och hela 40 procent vill flytta hemifrån men kan inte på grund av ekonomin. Foto: Jacob Lund/Shutterstock.com

Privatekonomi

Unga människor i åldern 18 till 24 år uppger att de är oroliga för sitt boende i framtiden. Av dem säger var tredje att boendefrågan gör att de inte kan ändra på sin livssituation. Lite mer än 40 procent av dem skulle vilja flytta hemifrån men har inte råd.

Att oroa sig för sitt framtida boende är vanligt bland yngre människor. Det visar en undersökning som Sifo har gjort till Swedbank och sparbankerna. Var femte person i åldern 18 till 24 år uppger att skulle vilja ändra på sin boendesituation men inte kan det på grund av sin ekonomi. Av dem vill lite mer än 40 procent flytta hemifrån.

Boendefrågan blir ett samhällsproblem

Enligt Swedbank och sparbankernas privatekonom Arturo Arques blir boendefrågan ett samhällsproblem. Unga människor kanske inte har möjligheten att flytta dit det finns arbete, vilket kan påverka möjligheten för företag att rekrytera unga personer. Det kan i sin tur leda till att det tar längre tid för unga att komma ut på arbetsmarknaden.

Samtidigt som det blir allt svårare att få ett hyreskontrakt blir allt fler uppmanade till att köpa sin egen bostad. Men de höga bostadspriserna gör det svårt för många att köpa bostad. Pengar till kontantinsatsen är ett stort problem för yngre personer. 40 procent av de som har köpt sitt boende har själva sparat ihop till kontantinsatsen, och nästan lika många har finansierat kontantinsatsen med vinstpengar från tidigare bostadsaffär.

Många behöver ta hjälp av sina föräldrar

Enligt Arturo Arques behöver var tredje person i åldern 18 till 24 år ta hjälp av sina föräldrar med att finansiera kontantinsatsen eller att någon av föräldrarna äger bostaden tillsammans med sitt barn.

Börjar man spara till kontantinsatsen i tid är det inte omöjligt att få ihop tillräckligt med pengar. Swedbank och sparbankernas uträkningar visar att det går att köpa en mindre bostadsrätt med pendlingsavstånd till de tre största städerna om man har en månadslön som ligger mellan 20 000 och 30 000 kronor.