Vy över Malmö storstad med omnejd.Den heta bostadsmarknaden verkar inte avta nämnvärt. I Malmö fortsätter priserna att stiga på både bostadsrätter och villor. Foto: Joakim Lloyd Raboff/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Bostadsmarknaden tog fart igen i augusti efter en liten dipp under juli månad. I augusti steg priserna på både lägenheter och villor på fler håll i landet enligt prisindex från SBAB och Booli, skriver SvD Näringsliv.

Bostadsmarknaden har varit extremt stark under det senaste året. I samband med coronapandemin valde Finansinspektionen att slopa amorteringskravet under ett och ett halvt år. Anledningen var att underlätta för hushållen att kunna spara pengar. 

Priserna fortsatte uppåt i Stockholm och Malmö

Den starka prisökningen på bostäder fortsätter på många håll i landet. I mellersta Sverige steg priserna på bostadsrätter med 4,4 procent under augusti månad. I Storstockholm steg priserna på bostadsrätter med 1,3 procent och i Stormalmö steg priserna med 1,1 procent. I Göteborgstrakten däremot stod priserna på bostadsrätter i princip stilla. 

Het villamarknad i Malmö och Göteborg

Villapriserna fortsatte uppåt i augusti i stora delar av landet. Den största ökningen stod Stormalmö för, där priserna steg med 3,8 procent. I Storgöteborg, där priserna på bostadsrätter i princip låg helt stilla under augusti, steg villapriserna med 2,8 procent. Däremot stod priserna stilla i Storstockholm, men i mellersta delen av riket noterades en svag nedgång på minus 0,6 procent.

Trots att prisnivån är väldigt hög ligger den ändå under de toppnoteringar som gjordes tidigare i år. 

Efter semestern-effekt

Under juli dippade bostadspriserna något för att återigen stiga under augusti. Något som SBAB förutspådde i början av augusti när de kommenterade bostadspriserna för juli månad. 

Enligt SBAB:s chefsekonom, Robert Boije är det troligtvis en ”efter semestern-effekt”.  Höstens utveckling blir intressant att följa. 

Enligt Robert Boije brukar hösten vara lite lugnare, men det råder fortfarande en stor osäkerhet på bostadsmarknaden. Antingen kommer priserna att ligga stilla eller till och med kanske falla något, eller så kan den ökade optimismen successivt förbättra det ekonomiska läget i Sverige.