Lägenhetsbyggnader på bägge sidor om en gata samt blå himmel.Det är mycket troligt att bostadspriserna kommer falla ytterligare lite till innan det vänder. Foto: Dagmar Breu/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Bostadspriserna sjönk återigen under november månad, och priserna är nu hela 15 procent lägre än pristoppen förra våren. Och det finns risk att priserna fortsätter sjunka, trots att Riksbanken inte höjde räntan under senaste räntemötet. En orsak till detta är högre bostadsrättsavgifter, enligt en artikel i SvD Näringsliv.

SBAB:s och Boolis bostadsindex visar att bostadspriserna i hela landet sjönk med 1,4 procent i november. Villapriserna sjönk med 0,8 procent och lägenhetspriserna sjönk med 0,7 procent.

Rensar man siffrorna från tillfälliga effekter och säsongsmönster är det fortfarande ett prisfall på 0,5 procent. Det är tredje månaden i rad som bostadspriserna sjunker.

Priserna kan sjunka ännu mer

Men trots att Riksbanken har pausat räntehöjningarna kan priserna sjunka ytterligare. Enligt Robert Boije, chefsekonom på SBAB, kanske vi inte når botten förrän i februari eller mars nästa år.

Många analytiker tror att räntorna kan börja sänkas nästa sommar. Men Robert Boije tror ändå inte att vi kommer se ett kraftigt uppsving av bostadspriserna.

– Vår prognos är mer eller mindre stillastående priser med en uppgång på två procent. Det kommer att stå och stampa mer eller mindre, säger han till SvD.

Kraftigt höjda bostadsrättsavgifter en stor orsak

Det är flera faktorer som påverkar deras bostadsprognos. Bland annat förutspår man att utbudet kommer fortsätta vara stort. Men en annan stor orsak är att många bostadsrättsföreningar troligtvis kommer att behöva höja sina avgifter kraftigt för att kompensera för högre utgifter.

Fastighetsförvaltaren Nabo, som riktar in sig särskilt till bostadsrättsföreningar, har sagt att många föreningar måste höja avgifterna med hela 40 procent. Anledningen till att de inte har gjort det än är på grund av att de har bundna lån som inte har löpt ut ännu.