Prisutvecklingen på bostadsmarknaden under de senaste tio åren har varit enorm. Om du köpte bostad 2010 eller 2011 så kan du skatta dig lycklig. Din bostad är förmodligen en ren kassako. Foto: a40757/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Bostadsmarknaden har haft en bra prisutveckling under det senaste decenniet. Tillhör du en av dem som ägt sin bostad under den senaste tioårsperioden så kan du ha tjänat pengar på att bo. Det visar siffror som tagits fram av Swedbank och Sparbankerna, skriver SvD Näringsliv

Flera år med en bostadsmarknad där priserna i princip bara stigit i större delen av landet har gjort bostaden till en riktig kassako för många. I vissa fall har bostaden stigit så pass mycket i värde att man har kunna sälja den med en rejäl vinst. I vissa kommuner har vinsten överstigit den totala kostnaden för bostaden under hela ägandeperioden.

Stor vinst efter skatt och boendekostnader

De största vinnarna är bostadsägare i Stockholm. Den som köpte en lägenhet på 60 kvadratmeter 2011 och sålde den under årets första kvartal gjorde en vinst på 7 524 kronor per månad efter skatt och boendekostnad. 

Även de som köpte en bostad i Varberg 2011 och valde att sälja den i år har gjort en bra affär. Efter skatt och boendekostnader landar vinsten på 5 419 kronor per månad. I Göteborg blev vinsten efter skatt och boendekostnad 4 323 kronor per månad.

Även småhusägare kan skatta sig lyckliga

Sett till hela riket landar den genomsnittliga siffran efter skatt och boendekostnader på plus 2 583 kronor per månad. 

För småhus är de största vinnarna husägare i Stockholm, därefter kommer husägare i Göteborg, följt av Linköping.

Enligt Swedbank och Sparbankernas privatekonom Arturo Arques, som har gjort beräkningarna, är de som har ägt eller äger småhus eller bostadsrätt som är med på tåget. Det är först när du säljer bostaden som du får betalt, men du har kunna ta del av den här resan med den kraftiga prisuppgången.

Rusande bostadspriser kan skapa problem

Men trots att man vill hurra över att bostadsmarknaden har gått så bra finns det en hel del problem med det. Enligt Arturo Arques är det ett tecken på att bostadsmarknaden inte har fungerat.

Priserna ska inte öka i den utsträckningen som de har gjort. Antalet bostäder har inte ökat tillräckligt mycket i förhållande till befolkningstillväxten. Det har lett till att det har blivit ännu svårare att ta sig in på bostadsmarknaden.

Dessutom kan det slå hårt mot hushållen om räntan stiger. Ju större lån, desto högre blir räntekänsligheten.