Rysslands och Ukrainas flaga med en spricka mellan sig.Efter beslut om sanktioner verkar börsmarknaden återhämta sig långsamt. Samtidigt varnar experter för att sälja och köpa för tidigt. Än har vi inte sett botten, menar de. Foto: Jes2u.photo/Shutterstock

Ekonomi

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har världens ekonomi varit skakig. Börsmarknaderna var under torsdagen blodröda på flera håll. Nu tror man att börsen kommer att återhämta sig, om än marginellt, skriver SvD.

I inledningen av fredagens börshandel återhämtade sig Stockholmsbörsen en del. Det finns anledning att tro att återhämtningen åtminstone delvis handlar om att sanktionerna inte blev så kraftiga inledningsvis. Samtidigt är experter noga med att påpeka att börsmarknaden är alltifrån stabil och att man bör vänta med både köp och sälj.

Mildare sanktioner än väntat – börsen återhämtar sig

Under morgonen återhämtade sig börsen något från gårdagens hårda fall. Aktiechef på Ålandsbanken, Lars Söderfjell, tror att börsens återhämtning till stor del beror på att sanktionerna inte blev så kraftiga som man först trott. Det handlar om att Stockholmsbörsen steg med närmare 2 procent i förhandeln under dagens börsöppning.

– Förmodligen drivet av att sanktionerna inte blev så kraftiga, kommenterar Lars Söderfjell.

Strateg på Danske Bank, Maria Landeborn, hakar på Lars Söderfjells argument.

– En lättnadsreaktion på vad som hände i USA och att sanktionerna inte blev så kraftiga, säger Maria Landerborn.

Samtidigt påpekar båda att läget snabbt kan vända om sanktionerna blir kraftigare längre fram i tiden. De uppmanar därför till försiktighet vad gäller både köp och sälj.

Experter: Vänta med att sälja

På grund av det osäkra läget är det bättre att vänta med att sälja, menar både Maria Landeborn och Lars Söderfjell. Detsamma, menar de, gäller för inköp. Lars Söderfjell påpekar exempelvis att det är svårt att förutse botten av detta och att det är troligt att börsen sjunker mer.

– Det kommer vara väldigt svängigt fortfarande, börserna reagerar på varje nyhetsflash, säger Maria Landeborn. 

Både Maria Landeborn och Lars Söderfjell är dessutom överens om att det med största sannolikhet kommer att ta lång tid innan börserna har stabiliserat sig. Det bästa tipset är att ha lite is i magen och hålla ut.