miniatyrhus och tangentbord och ett köpekontraktStabelo vill bli ett SBAB i mindre format och skapa en ärligare prissättning på marknaden. Foto: mizar_21984/Shutterstock.com

Bolån

Bolåneutmanaren Stabelo har kritiserats för att de pressat bolånepriserna. Nu slår Stabelos grundare ifrån sig och påstår att fel beslut kan leda till att bolånetagare kan förlora belopp på flera miljoner kronor, skriver SvD Näringsliv.

Än har ingen lyckats att störa storbankernas dominans på bolånemarknaden fast många har försökt. Milstolpen för Stabelo, som är tio miljoner kronor i utlånat kapital, är inom räckhåll. Stabelo har tidigare kritiserats för att pressa priserna, något som Stabelos grundare nu slår ifrån sig.

Enligt Hampus Brodén, medgrundare i Stabelo, vill de driva utvecklingen på bolånemarknaden mot en ärligare prissättning. Samtidigt vill de också neutralisera all hets kring rabatter och lockpriser. Bolånetagare behöver veta vad de betalar i dag och vad de kan få betala om sju år. 

Stabelo mellanhand i ny utlåningsmodell

Utlåningsmodellen kommer från Holland där Stabelo blir en mellanhand mellan hushållen och pensionsfonder. Pensionsfonderna söker nya sätt att placera sina pengar och nu kan de göra det i hushållens bolån.

Enligt Michael Ingelög hade de tre grundarna ingen som helst tidigare erfarenhet av bolån. Dock insåg de att de i jämförelse med etablerade bolåneaktörer kunde skapa en stor kostnadsfördel. Stabelo har inga gamla IT-system eller någon dyr kontorsrörelse, vilket talar till deras fördel. Enligt Hampus Brodén vill de bli ett mini-SBAB.

Den första aktören som Stabelo tillfrågade om distributionen av deras lån var Avanza. Avanza sa ja och köpte även en tredjedel av bolaget.

Nyckeln till framgång är enkelhet och fokus på bolån

Nyckeln till Stabelos framgång är enligt Hampus Brodén en enkel ansökningsprocess och att de bara säljer bolån. Strategin är densamma som tidigare.

Vidare säger Hampus Brodén att kunderna missar att det finns andra krav hos konkurrenterna som erbjuder lägre räntor. Det kan till exempel vara att man behöver flytta sin tjänstepension. Det kan till en början verka helt oförargligt, men i det långa loppet kan det leda till avgifter och dolda kostnader. Då kan man i sin tur riskera att få väldigt mycket mindre pengar att röra sig med som pensionär.

Stabelo profilerade sig först som prispressare men höjde sina räntor i vintras efter Riksbankens räntehöjning. Stabelos bolån ligger på 1,28 procent och är långt ifrån billigast i dag. Det finns flera aktörer som erbjuder tremånadersräntor som är klart lägre.