En modell av ett hus syns i förgrunden, i bakgrunden syns silhuetten av en person som skriver under blanketter.Bofink började som en bolåneförmedlingsapp och skulle sedan skapa en egen bolåneprodukt. Men ingen av idéerna har riktigt tagit fart. Foto: Billion Photos/Shutterstock.com

Banknyheter

Finansinspektionen (FI) drar tillbaka bolåneaktören Bofinks tillstånd att ge ut bostadskrediter. Tillståndet dras tillbaka med omedelbar verkan. Anledningen till detta är enligt FI att bolaget inte har drivit någon verksamhet, rapporterar Breakit.

Bofink har haft sitt tillstånd sedan 2019, men enligt FI har bara ett lån betalats ut. Det är en kredit på 2 000 kronor som betalades ut i december 2020. Den som krediten har getts ut till är ingen mindre än Bofinks grundare och vd, Joachim Ronneback Thomson.

Breakit skriver även att två ytterligare krediter har getts ut efter att FI påbörjade sin granskning. Dessa krediter ligger på totalt 100 000 kronor, och kunden som fick de krediterna har ingen koppling till Bofink.

Började som bolåneförmedlare

Till en början var det tänkt att Bofink endast skulle förmedla bolån. Bolaget lanserade en app 2017 där privatpersoner skulle kunna göra en ”hälsokoll” på sina bolån.

Grundarna insåg dock att det inte gick att tjäna pengar på att förmedla bolån. Ett av problemen var att storbankerna inte ville vara med i Bofinks förmedlingssystem. Dessutom visade det sig att de som använde appen ofta gick tillbaka till sin gamla bank, och i de flesta fallen sänkte storbankerna räntan. På detta sätt fick Bofink inte vara med och förmedla lånen.

Skiftade fokus till egen bolåneprodukt

Bofinks vd Joachim Ronneback Thomson säger att de upptäckte att förmedlingstjänsten inte var lönsam ganska snabbt. De skiftade då fokus till att börja jobba på en egen bolåneprodukt. Appen lades på is år 2020. Vid det laget hade nästan 30 000 svenskar laddat ner och använt appen.

Ingen omsättning sedan 2020

Men Bofink har inte lyckats få fart på sin bolåneprodukt. Mellan år 2020 och 2022 har bolaget inte haft någon nettoomsättning. Dessutom fanns det inte heller några anställda i bolaget år 2022.