Bolån

Bofink ger sig in i bolånekriget. Med banksamarbeten ska man kunna skräddarsy individuella bolåneerbjudanden till kunderna. Inom en snar framtid hoppas man även kunna erbjuda egna bolån.

I Bofinks app får användarna ett betyg på sitt nuvarande bolån baserat på räntan, bindningstiden, amortering och skuldsättningsgraden. Från april ska dessa användare erbjudas bolåneerbjudanden från banker som Bofink inleder samarbete med.

Skräddarsydda erbjudanden kan matcha Enklas bolåneräntor

Med banksamarbetet ska man kunna utmana uppstickare som Enkla. Tanken är att bankerna via appen ska kunna erbjuda Bofinks användare bolåneerbjudanden som är skräddarsydda efter deras nuvarande ekonomi och skuldsättningsgrad. Detta skiljer sig mycket åt jämfört med många andra nykomlingar på marknaden som valt att inrikta sig mot en specifik målgrupp. Bofink tror även att man kan matcha Enkla när det kommer till bolåneräntan.

– Det innebär att varje användare kommer ha unika erbjudanden som ligger och väntar i vår app. Om man har en bra ekonomi i övrigt och en låg skuldsättningsgrad kan man då i många fall få en ränta på 0,95 från någon av bankerna som anslutit sig till Bofink. Räntan kan till och med bli betydligt lägre än så om man har rätt profil, säger Joachim Ronneback Thomson, vd på Bofink, till Di Digital.

Vad snitträntan kommer ligga på är dock svårt att sia om i förväg då erbjudandena är helt individualiserade.

Har anslutit sig till flera storbanker

Bofink har redan anslutit sig till flera banker. Man vill inte uppge vilka men säger att det rör sig om fyra storbanker och att diskussioner med flera andra aktörer pågår.

I framtiden är man inte helt främmande för att själva erbjuda bolån, istället för att bara agera rådgivare som i dagsläget. Om och när detta skulle bli möjligt får dock tiden utvisa.

Nya aktörer med kort löptid utgör stor risk

En risk med alla nya uppstickare som kommer är att det är mindre tydligt hur lång löptiden är. Är löptiden för kort finns risken att låntagaren inte beviljas ett nytt lån när lånet går ut. Framförallt löper man stor risk om den ekonomiska situationen förändras kraftigt. Hos mer traditionella aktörer har annars löptiden varit mellan 30-50 år. På så sätt har låntagaren haft stora möjligheter att betala av sina skulder.