En miniatyrkundvagn med minikartonger står på en laptop med detaljhandel.Butiker som smyghöjer priser innan stora kampanjer ska stoppas med ett nytt lagförslag som regeringen tagit fram. Foto: Dilok Klaisataporn/Shutterstock

Regleringar

Att företag fuskar med priserna inför stora readagar, såsom Black Friday, har blivit mer regel än undantag och få förvånas längre. Nu hoppas regeringen kunna stoppa bluffreor med en ny lag, skriver Digital.

Det handlar om priser som skjuts upp i god tid innan stora readagar och kampanjer, för att sedan sänkas till normalpris i ett försök att få det att se ut som en stor rabatt. Nu vill regeringen att en ny lag ska röstas igenom för att stoppa reafusket.

Statistiken talar sitt tydliga språk

Enligt statistik framtagen från Pricerunner visade siffrorna i höstas att så mycket som var fjärde nätrea sedan sommaren varit en bluffrea. Det innebär att inför var fjärde nätrea hade företagen smyghöjt priserna så att när rean väl kom och priserna sänktes, så blev varorna egentligen inte billigare.

Det här är någonting som regeringen vill få stopp på. Mot bakgrund av EU-direktiv, som syftar till att anpassa konsumentlagstiftningen till den digitala världen, har regeringen tagit fram ett förslag på en lag som ska stoppa ”fulreor”. Socialdemokrat och finansmarknadsminister Max Elger utvecklar:

– Det här sätter stopp för fulrea, företagen ska inte få sänka priset efter att ha höjt det en kort tid innan, säger Max Elger.

Positiva reaktioner på lagförslaget

Expert på konsumenträtt på Sveriges konsumenter, Maria Wiezell, är tillsammans med många andra positiva till förslaget. I förslaget ingår dessutom att tillsynsmyndigheter ska få utökade möjligheter att hålla koll på situationen, genom att bland annat använda sanktioner och avgifter.

– Förhoppningsvis leder det till att företagen skärper sig och att de som inte gör det gallras ut, säger Maria Wiezell.

I förslaget vill man dessutom se att jämförelsesajter blir tydligare med hur de rankar olika produkter och tjänster. Man hoppas att ökad transparens ska kunna ge ett bättre klimat för konsumenterna och att bluffreorna försvinner från marknaden helt.