Högar av bitcoin med en röd pil som visar en fallande kurs för kryptovalutan.Bitcoin har nått sin sämsta kurs på tio år, uppger SvD. Innan året är slut tror analytiker att kryptovalutan kan falla till under 20 000 dollar. Foto: nuttapon averuttaman/Shutterstock

Valuta

Sedan Bitcoins födelse har utvecklingen gått upp – men nu verkar trenden brytas. Under inledningen på år 2022, står Bitcoin i sin sämsta kurs på tio år, skriver SvD.

I kölvattnet av finanskrisen skapades Bitcoin och sedan 2009 har det varit den tveklöst mest populära kryptovalutan. Handeln med kryptovalutan har haft en starkt positiv trend, med fler kryptovalutor som sprungit ur den första och med ett stort handelsintresse från allmänheten.

Men nu verkar den sagan lida mot sitt slut. Efter en stark nedgång under årets första månad tror analytiker att krytpovalutan Bitcoin med flera kommer att fortsätta sjunka under 2022. Redan nu står kryptovalutan i sin sämsta kurs på tio år.

14 % minus den senaste månaden

Trots att året knappt har börjat ser utvecklingen för kryptovalutorna mörk ut. Sedan början av året har Bitcoin gått ner stadigt och utvecklingen går snabbt. Under tisdagens handel på Wall Street slutade Bitcoin med en nedgång som pressade ner kryptovalutan totalt 14 procent. Nedgången gäller från och med början på 2022.

Enligt analytiker står nu Bitcoin i sin sämsta kurs på tio år. Vd för Infrastructure Capital Advisors, Jay Hatfield, utvecklar vad han ser är kryptovalutors framtid det kommande året.

– Kryptovalutor kommer troligen befinna sig under fortsatt press nedåt så länge (USA:s centralbank Federal Reserve) Fed drar ned på sina likviditetstillskott, förklarar han.

Analyshuset Infrastructure Capital Advisors tror inte heller att kryptovalutan kommer att hämta sig i det snaraste. I stället är Jay Hatfield och kollegor övertygade om att Bitcoins nedgång kommer att ticka stadigt nedåt.

– Bitcoin kan sluta 2022 under 20 000 dollar, säger Jay Hatfield.

Andra kryptovalutor också drabbade

Även om det talas mest om Bitcoin är det inte bara den populära kryptovalutan som är drabbad. Även andra kryptovalutor visar på skarpa och snabba nedgångar på börsen. Kryptovalutor som Ether faller ännu mer än vad Bitcoin gör.