Kollage pengar i staplar och Danske banks chefsekonom Maria LandebornDanske banks sparekonom, Maria Landeborn, vill uppmana hushåll till att spara mer för att klara av större amorteringar i framtiden. Foto: Billion Photos/Shutterstock.com och Press/Danske Bank

Bolån

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, råder hushållen till att bygga en buffert för att klara av högre kontantinsatser och amorteringar i framtiden. Stigande räntor kommer inte att vara det största hotet, skriver SvD Näringsliv.

Den oväntat svaga inflationssiffran som presenterades på tisdagen gör att flera bedömare ifrågasätter om Riksbanken verkligen kommer att kunna höja styrräntan inom en snar framtid. Riksbanken gick tidigare ut med att räntan förblir oförändrad nu men att det kommer att ske en höjning vid årsskiftet.

Jämför bolåneräntor så att du inte betalar för mycket

Enligt Maria Landeborn finns det ingen anledning till att binda bolåneräntan idag. Däremot tycker hon att hushållen ska jämföra bolåneräntorna hos olika banker för att vara säker på att man inte betalar för mycket.

Om räntan ligger väldigt högt i förhållande till andra banker bör man ta en diskussion med banken. Många av de hushåll som köpte bostad innan bolånetaket och amorteringskravet trädde i kraft har låga boendekostander.

Rådet Maria Landeborn vill ge till hushållen är att bygga upp en bostadsbuffert. I dag handlar det inte om att klara av stigande räntor utan att spara till en större kontantinsats och en buffert för att klara större amorteringar i framtiden.

Spara enligt 10-procentsregeln

När det gäller sparandet under en kort tid bör man ha den större delen av sitt kapital på ett sparkonto, även om det är nollränta, och ta högre risker med en mindre del av pengarna för att skapa lite extra avkastning. Där kan ett alternativ vara att använda sig av den så kallade 10-procentsregeln.

– För varje år pengarna ska vara investerade, så kan man ha 10 procent av kapitalet på börsen. Om pengarna ska användas om ett år kan man alltså ha 10 procent av det totala sparandet på börsen. Ska man ha pengarna om fem år kan 50 procent stå på börsen, och så vidare. Välj gärna en global indexfond med låg avgift, säger Maria Landeborn.