Kollage Claudia Wörmann, boendeekonom SBAB och Annika Winsth chefsekonom NordeaSBAB:s boendeekonom, Claudia Wörmann, och Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, ser inga indikationer på att det kommer ske någon hastig eller kraftig höjning på räntorna i dagsläget. Men båda uppmanar till att man bör hålla koll på vad som händer i världen. Foto: Press/SBAB och Press/Nordea

Bolån

När är det egentligen dags att binda boräntan? Claudia Wörmann och Annika Winsth tror inte att det kommer att ske någon kraftig räntehöjning i närtid, skriver SvD Näringsliv.

Hur vet man när det är dags att binda räntan på sina bolån? Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, uppmanar folk att hålla sig ajour när det gäller räntorna. I dagsläget finns det inga indikationer på att det kommer ske någon hastig eller kraftig räntehöjning. Dock finns det hushåll som bör se upp. 

Flera faktorer påverkar om du ska binda räntan

När det gäller räntan på bolån finns det många parametrar som man som bolånetagare bör hålla koll på innan man beslutar sig för bunden eller rörlig ränta. Risken för höjda räntor står högst upp på listan. Enligt Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, är det ingen stor risk att det kommer ske en snabb räntehöjning på grund av coronaviruset.

Till SvD säger Annika Winsth att det mesta talar för att räntorna kommer att förbli låga under en lång tid framöver. 

Men det finns hushåll som behöver se över sin ekonomi och överväga att binda räntan på sina bolån. Enligt Claudia Wörmann bör de hushåll som har svårt att bära extra kostnader se över sina alternativ. 

Psykologiska faktorer kan avgöra om man binder räntan

Både Claudia Wörmann och Annika Winsth säger att det finns en psykologisk faktor i det hela. En del kanske tänker att det är bättre att binda sina bolån så att de vet vad de ska betala varje månad. 

Enligt Annika Winsth kan det var skönt att ha ett bundet bolån om marginalerna för hushållet är jättesmå och man är väldigt orolig.

Svårt att veta hur det kommer se ut i framtiden

Både Annika Winsth och Claudia Wörmann hänvisar till det frågetecken som finns hos bankerna när det gäller deras egna upplåningskostnader, alltså vad det kostar för banken för att låna pengar för att i sin tur kunna finansiera bolån. Men under coronakrisen har Riksbanken sagt att de är beredda att ta till alla medel för att hålla bankernas kostnader nere.

Dock kan det ske en räntehöjning om ekonomin återhämtar sig. Men det beror å andra sidan på hur coronaviruset kommer att slå mot svensk och global ekonomi i fortsättningen.

Enligt Annika Winsth bör man i dagsläget ha med i beräkningen om det finns en risk för att bli arbetslös. Både Annika Winsth och Claudia Wörmann tycker att man ska hålla koll på vad som händer i världen och hur det påverkar hushållens privatekonomi.