Brevlådor fyllda med papper och betalningsanmärkningar

Kreditvärdighet

Under 2017 har Skatteverket lyckats få mer än en miljon svenskar att gå över till digitala brevlådor. Det här innebär att eventuell restskatt under året syns i den digitala brevlådan – och enbart där. Nu är många oroliga för att allt fler glömmer bort att kolla sina digitala brevlådor och därmed får ett ärende hos Kronofogden. Betalar man inte restskatten i tid går det nämligen till Kronofogden, till en extra avgift och eventuell betalningsanmärkning. Betalningsanmärkningar kan hindra dig från att ta exempelvis bolån eller större lån i allmänhet.

Se till att du har koll på inbetalningar av lån och restskatt

Tanken med satsningen är att allt fler ska ha lättare att se eventuella krav på inbetalningar, från exempelvis Skatteverket men även långivare och liknande. Skatteverkets satsning på digital brevlåda berodde på att de flesta har bättre koll på sin mail än den vanliga post man får. Notifikationerna för din digitala brevlåda kommer via push-notiser samt mail. Trots det här varnas det för att många nu glömmer att betala restskatten och andra inbetalningar eftersom de inte har koll på sina digitala brevlådor.

Tänk på! Se till att ha koll på din digitala brevlåda – många långivare är anslutna och kan därför skicka krav om inbetalningar via mail istället för post. Att inte betala dessa kan leda till betalningsanmärkningar och dyra avgifter. Läs mer om att låna med betalningsanmärkning och om bolån med betalningsanmärkning.

Detta kan även gälla för andra inbetalningar i framtiden om du inte är uppmärksam på din digitala brevlåda. Till de privata digitala brevlådorna är nämligen många företag och myndigheter anslutna. Har du exempelvis ett lån kan du få krav om inbetalning via din digitala brevlåda. Skulle du inte upptäcka detta kommer det resultera i påminnelseavgifter och om du fortfarande inte upptäcker det kan ärendet till och med gå till Inkasso och Kronofogden.

Kreditupplysningar kan vara svåra att upptäcka med digital brevlåda

Till en av de privata digitala brevlådorna är de tre största kreditupplysningsföretagen anslutna. Dessa tar normalt en kreditupplysning på dig om du ansöker om lån, krediter eller ett abonnemang. De senaste åren har det blivit allt vanligare med id-stölder, vilket innebär att någon kapar din identitet. De flesta som utsätts för id-stöld märker det för att en kreditupplysning tagits i deras namn där de kan se att någon försöker ansöka om lån. Förut har du fått hem ett brev om en kreditupplysning tas i ditt namn. Med digital brevlåda kommer det istället till denna.

Har du koll på din digitala brevlåda går det snabbt att upptäcka att du blivit utsatt för en identitetsstöld och kan därmed åtgärda det omgående. Detta är en av fördelarna med digital brevlåda, förutsatt att du har koll på den. Om du inte har det kan det dock leda till att bedragaren hinner ansöka om flera lån och i värsta fall kanske till och med lyckas få dessa utbetalda. Att teckna ett id-skydd kan därför vara en bra idé om du har digital brevlåda.

Det är ditt ansvar att kontakta långivaren om något inte stämmer

För att undvika att inbetalningar av restskatt eller lån går till Kronofogden kan du följa några enkla steg:

  1. Var uppmärksam på notiser och mail från din digitala brevlåda. Öppna alltid digitala brev så fort som möjligt och sätt en påminnelse i din telefon att du ska betala in det belopp som stod. Tycker du att det är enklare att få vissa besked på post kan du ändra inställningarna för din digitala brevlåda.
  2. Logga in på din digitala brevlåda då och då för att kolla så att allt ser bra ut. Om du har bolån eller andra typer av lån som privatlån kan det vara bra att gå in ungefär då du vet att en inbetalning brukar komma. Utöver det bör du se till att öppna appen minst en gång i veckan.
  3. Säkerställ att du har notifikationer påslagna för din digitala brevlåda. Genom att slå på notifikationer i din telefon kan du både få upp en notis och även ett mail.
  4. Kontakta långivare direkt om du tror att något inte stämmer. Upptäcker du att det tagits en kreditupplysning i ditt namn bör du direkt kontakta kreditupplysningsföretaget och långivaren. Delvis för att se till att en bedragare inte lyckas låna pengar i ditt namn och även för att be kreditupplysningsföretaget ta bort kreditupplysningen (så att den inte påverkar dina framtida låneansökningar).

Att hålla koll på din digitala brevlåda är mycket viktigt då långivare ofta tar ut en hög straffränta om du är försenad med en inbetalning. Dessutom tar både Inkasso och Kronofogden betalt för indrivningen och du kan även få en betalningsanmärkning. Betalningsanmärkningar kan i framtiden påverka din möjlighet att få lån och betala på faktura.