Natwest lila loggaDen brittiska banken Natwest vill införa ett bankkort med fingeravtrycksläsare Foto: RoseyPhotos/Shutterstock.com

Banknyheter

Kontaktlösa betalningar har blivit allt vanligare men för köp på stora belopp krävs det fortfarande att kunden slår in sin pin-kod. Det vill banken Natwest ändra på genom att införa ett bankkort med fingeravtrycksläsare, det rapporterar The Guardian. I arbetet med att ta fram betalkortet finns även Svenska Fingerprint som är leverantör av sensorn i fingeravtrycksläsaren.

På senare år har kontaktlösa betalningar nästan blivit standard. Nu för tiden räcker det med att blippa sitt betalkort för att genomföra ett köp. Endast för betalningar över 200 kronor behöver kortinnehavaren slå in sin pin-kod. Detta vill banken Natwest ändra på.

I april ska den brittiska banken pilottesta ett betalkort med en inbyggd fingeravtrycksläsare. Genom att hålla fingret på läsaren och samtidigt blippa kortet ska det vara möjligt att genomföra så stora köp som kortet tillåter utan att behöva slå in pin-koden, det rapporterar The Guardian.

Tekniken ska fungera på alla betalstationer

Den tekniken som Natwest tagit fram ska vara så pass utvecklad att den fungerar på alla betalstationer, så länge den har stöd för kontaktlösa betalningar.

För att säkerställa att verifikationen fungerar har banken arbetat tillsammans med både Mastercard och Visa.

Fingeravtrycket lagras inte i bankens system

Det finns nog många som oroar sig över att fingeravtrycket ska lagras i Natwest IT-system men så är inte fallet. Fingeravtrycket lagras bara lokalt på bankkortet men inte i bankens system.

För att registrera sitt fingeravtryck kommer det dock krävas att kunden beger sig till bankens egna bankontor. 

Svenska Fingerprint levererar sensorerna

I det pilottest som Natwest ska dra igång kommer svenska Fingerprint vara med på ett hörn. Det är nämligen det svenska bolaget som står bakom sensorn som används i fingeravtrycksläsaren.

Faktum är att Fingerprint är leverantör av sensorer i alla 19 pilottester som annonserats inom biometriska betalkort. Testet i april är dock av det mindre slaget och omfattar bara omkring 200 kunder.