Bolån

Allt fler som försöker ta ett bolån blir nekade. Till följd av de höjda bostadspriserna är det få som kan bekosta en bostad ens med lån. Men bankerna kan skilja sig åt, något som bland annat beror på den så kallade kvar att leva på-marginalen.

Långivarna ger olika besked vid bolån

Du som har sökt ett bolån tidigare kan redan vara medveten om att långivarna skiljer sig mycket. Dels när det gäller räntan, men även om de godkänner ditt lån överhuvudtaget. En anledning till att vissa banker nekar dit lån medan andra godkänner är beroende på hur de räknar. Alla långivare använder sig av någon form av kvar att leva på-marginal som räknar på hur mycket du behöver för att klara vardagen. Denna marginal kan dock skilja sig åt mellan långivarna eftersom även myndigheterna ger olika besked.

Tänk på! Långivarnas schablon för hur mycket du behöver ha kvar att leva på kan skilja sig. Därför kan det vara klokt att kolla med flera banker när du ska ta ett bolån.

Beroende på vilken schablon långivaren använder sig av kan du alltså bli nekad trots att du fått lånet godkänt hos en annan långivare.

Jämför långivare innan du tar ett bolån

Att ta ett bolån är en stor händelse. Att köpa en bostad är troligtvis den största affären du kommer göra under din livstid. Därför bör du lägga mycket tid på att välja rätt bolån för att få så bra villkor som möjligt. Några exempel på vad du bör tänka på är exempelvis:

  1. Jämför bolån. För att hitta den bästa räntan gäller det att jämföra de olika långivarna. Idag är det enkelt att jämföra bolån och därför är det klokt att göra detta innan du ansöker om ett bolån. Hittar du rätt långivare kan du spara mycket bekymmer och pengar.
  2. Förhandla räntan. Bolån har en viss förhandlingsmarginal. Det innebär att den som är skicklig kan sänka räntan på sitt bolån ytterligare. Oftast kräver detta någon form av fysiskt möte där du redogör för din ekonomi och varför du anser att en lägre räntesats hade varit rimligt.
  3. Ha kvar en marginal. När du tar ett bolån gäller det att vara försiktig. Både räntan på lånet och värdet på bostaden kan ändras snabbt. Ett bra tips är därför att ha ett sparande som ska täcka en höjd ränta på bolånet.
  4. Köp vid rätt tillfälle. Även om det låter enkelt är det sällan lätt i praktiken. Men genom att köpa din bostad när priserna är låga får du också ett mindre bolån. Eftersom bolånet är en hushållens största utgifter kan det betyda mycket för din ekonomi.

Genom att följa dessa steg har du bättre chanser att göra en bra affär. Ett bra bolån kan betyda mycket för din privatekonomi och göra din bostadsaffär både enklare och roligare.