Nordnets sparekonom Frida BrattEfter ECB:s besked att sänka räntan råder Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, att man ska vänta med att binda sina räntor. Foto: Press/Nordnet

Bolån

Europeiska centralbanken (ECB) sänkte inlåningsräntan som väntat. Det ser flera ekonomer som ytterligare en anledning till att vänta med att binda sina bolån, skriver SvD Näringsliv.

När Riksbanken meddelade att reporäntan förblir oförändrad på minus 0,25 procent var det flera ekonomer på det stora bankerna som rådde sina låntagare till att binda sina bolån.

En av dem var Ingela Gabrielsson på Nordea som Twittrade att det var läge att binda sina bolån om man vill behålla sin bostad och kunna sova lugnt. 

Nordnets sparekonom, Frida Bratt, är dock av en helt annan åsikt. När ECB dessutom sänkte inlåningsräntan är det, om något, ett tydligt tecken på att det inte finns något skäl att oroa sig.

Frida Bratt tror på fortsatt låga bolåneräntor

Frida Bratt tror inte att Riksbanken kommer att lyckas genomföra en räntehöjning. Om de skulle lyckas blir det troligen en höjning och inte så mycket mer. Beskedet som kom från ECB är en av anledningarna.

Enligt Frida Bratt kommer bolåneräntorna att vara fortsatt låga under en längre tid. Det beror dels på centralbankernas räntor, dels på den ökande konkurrensen bland långivarna i Sverige.

De fyra storbankerna har förlorat kunder till mindre banker

De uppstickare som tidigare har beskrivits som ett hot mot storbankerna har inte riktigt lyckats ta upp kampen om låntagarna. Däremot har man sett att andra etablerade banker som SBAB, Danske Bank, Skandia och Länsförsäkringar har lyckats ta kunder ifrån de fyra storbankerna. Det kan man se både på andelen av nyutlåning och i rapporterna från storbankerna.

Bättre att utnyttja konkurrensen än att binda räntan

Det är inte lönt att binda lånet ens om banken skulle erbjuda en bunden ränta som är lägre än den rörliga. Man får ändå betala ungefär samma ränta som den rörliga. Dessutom förlorar låntagaren möjligheten att ställa bankerna mot varandra och utnyttja konkurrenssituationen.

Om man är orolig för räntehöjningar i framtiden är det bättre att spara mellanskillnaden mellan bunden och rörlig ränta på ett sparkonto. Ett annat alternativ kan vara att amortera mer nu. Men vänta med att binda räntan.