Betalar kollektivtrafik med Apple PayApple Pay blir allt vanligare. Kontaktlösa betalningar används ofta i kollektivtrafiken. Foto: LightField Studios/Shutterstock.com

Privatekonomi

Fler och fler Iphone-användare ansluter sig till Apple Pay. Idag använder 43 procent av alla Iphone-användare den kontaktlösa betalningsmetoden, skriver Loup Ventures. Apple Pay finns idag i 31 länder och successivt blir det allt fler.

Hösten 2014 lanserades Apple Pay i USA. Sedan dess har betalningstjänsten spridit sig och fått fäste världen över. Tjänsten gör det möjligt för kunder med vissa Iphone-modeller att handla enkelt och smidigt med sin telefon. Detta har möjliggjorts genom att Apple fått tillgång till delar av kundens kreditkortsinformation som sedan lagras på Apples servrar. 

Apple Pay finns idag i 31 länder och bara för några dagar sedan lades även Tjeckien och Saudiarabien till. För att kunna använda tjänsten krävs det även att ens bank anslutit sig till Apple Pay och hur många det rör sig om varierar mellan olika länder.

Apple Pay har varit en succé sedan starten och enligt investmentfirman Loup Ventures har idag 43 procent av Apples alla användare aktiverat Apple Pay.

Användarantalet har ökat kraftigt på kort tid

Antalet personer som har aktiverat tjänsten har ökat väldigt kraftigt på kort tid. Vid utgången av det tredje kvartalet 2018 hade 36 procent av användarna aktiverat Apple Pay och vid utgången av 2017 var det bara 20 procent av Apples användare som hade Apple Pay.

Totalt finns det cirka 900 miljoner aktiva Iphones vilket i sådana fall skulle innebära att det finns 383 miljoner Apple Pay-användare.

Få användare är amerikaner

Trots att de allra flesta Iphone-användarna är amerikaner är det väldigt få amerikaner som har Apple Pay. Totalt utgör amerikanerna 21 procent av alla Iphone-användare men bara 12 procent av alla Apple Pay-användare är amerikaner.

Enligt Loup Ventures analytiker Will Thompson och Gene Munster kan det bero på att kontaktlösa betalningar används i stor utsträckning i kollektivtrafiken i Japan, Kina och Storbritannien och därför är användarantalet mycket högre i dessa länder.