man och kvinna betalar räkningarMånga svenska inkassobolag har vittnat om relativt lugnt läge under årets tredje kvartal. Men nu beräknas antalet inkassoärenden öka under månaderna framöver. Foto: WAYHOME studio/Shutterstock.com

Ekonomi

Flera svenska inkassobolag beräknar en ökning av ärenden under de kommande månaderna, där ökad arbetslöshet sägs vara en av de största drivkrafterna. Det rapporterar SvD Näringsliv.

De ekonomiska effekterna av pandemin har dröjt på sina håll. Merparten av Sveriges inkassobolag har hittills vittnat om relativt lugnt läge gällande inkomna inkassoärenden, men enligt en uppföljning av en undersökning som gjordes i somras är det nu många av aktörerna som räknar med ett betydligt tuffare läge under årets fjärde kvartal.

Finns flera orsaker bakom fördröjningseffekten

Bakom undersökningen står Svensk Inkasso, och SvD Näringsliv har pratat med föreningens ordförande Fredrik Engström. Han menar att det finns flera orsaker bakom den ekonomiska fördröjningseffekten. Det är till exempel många som fortfarande använder sina besparingar, och en del som varslats men ännu inte förlorat jobbet. Enligt Fredrik Engström kan det även dröja innan en obetalad kredit hamnar hos inkasso.

Stigande arbetslöshet stor drivkraft bakom ökade skulder

Det är cirka 20 större inkassobolag som har deltagit i undersökningen, och av dessa menar 7 av 10 att betalningsförmågan legat på en relativt jämn nivå under årets tredje kvartal jämfört med kvartalet innan. Utifrån konjunkturinstitutets rapport där man beräknar att arbetslösheten kommer öka under 2021, är farhågorna nu att det kommer ha negativ inverkan på antalet inkassoärenden framöver.

– Arbetslöshet vet vi sedan tidigare ekonomiska kriser är en av drivkrafterna till skuldsättning eftersom det påverkar människors betalningsförmåga i såpass stor utsträckning, säger Fredrik Engström till SvD.

Uppmanar till medveten konsumtion

Inkassobolagen har sett att de allra flesta inkassoärenden gäller privatpersoner. Fredrik Engström menar att det därför är viktigare nu än någonsin att tänka lite extra på hur man konsumerar under stundande shoppinghelger och högtider. Vi kan vara på väg en något tuffare ekonomisk period.

Under de senaste åren är det framför allt kreditbetalningar med koppling till e-handel som ökat. Men man har även sett att det blivit allt vanligare att ta lån utan säkerhet, även kallat blancolån.

Förbud mot kredit som betalningsmedel

För att komma till rätta med problemet med kreditmissbruk stiftades under våren en lag som innebär att betalbolag inte längre får erbjuda kreditbetalning som förvalt alternativ vid e-handel. Fredrik Engström ser väldigt positivt på den nya lagen, och menar att den kan uppmuntra fler att planera sin ekonomi och handla utifrån sina ekonomiska förutsättningar.