Bekymrad, ung kvinna sitter och betalar räkningar på sin laptop.Antalet unga personer som har betalningsanmärkningar har ökat. Det är främst olika typer av lån utan säkerhet som är orsaken till anmärkningarna. Foto: Cast Of Thousands/Shutterstock.com

Privatekonomi

De senaste tre åren har antalet unga personer som har betalningsanmärkningar ökat kraftigt, enligt ett pressmeddelande från kreditupplysningsföretaget Creditsafe. Antalet personer mellan 18 och 24 år som har en betalningsanmärkning på grund av obetalda skulder till företag har ökat med hela 22 procent. Det är stora skillnader mellan olika åldersgrupper, men gemensamt för alla är att ökningen är störst bland män.

Antalet betalningsanmärkningar har ökat i alla åldersgrupper upp till 45 år. Men ökningen är betydligt mindre i de andra ålderskategorierna. Bland personer mellan 25 och 34 år har antalet med minst en betalningsanmärkning ökat med nio procent. För personer från 35 till 45 år är ökningen åtta procent.

Ungdomar med lägre inkomster har fler betalningsanmärkningar

När Creditsafe analyserade inkomstdata kunde de se att personer mellan 18 och 24 år som har minst en betalningsanmärkning har lägre inkomster än de som inte har några betalningsanmärkningar. Det tycker analytikern Karl Källberg är oroande med tanke på inflationen, minskade reallöner och ränteläget. Allt detta gör att det blir svårt att ta sig ur situationen.

Att få betalningsanmärkningar så pass tidigt i livet kan leda till väldigt dåliga konsekvenser för privatekonomin, enligt Karl Källberg. Det kan skapa en skuldfälla som är svår att ta sig ur. Enligt Creditsafes siffror tenderar dessa individer dessutom att få fler betalningsanmärkningar.

Olika typer av konsumentkrediter dominerar

Den vanligaste orsaken till betalningsanmärkningarna är konsumentkrediter. För unga vuxna kommer anmärkningarna främst från konsumtionslån utan säkerhet. Där räknar man även in saker som har köpts på avbetalning. Dessutom är det vanligt att man får anmärkningar på grund av obetalda mobil- och bredbandsräkningar.

Tittar man på alla anmärkningar från privat sektor är de vanligaste orsakerna obetald trafikförsäkringsavgift och vissa återkrav från CSN.

Bland personer över 45 år har antalet betalningsanmärkningar minskat

Tittar man på personer över 45 ser man den motsatta trenden; där har antalet betalningsanmärkningar i stället minskat. För personer över 65 år har antalet anmärkningar minskat med nio procent.