nyheter Privatekonomi

Tusentals pensionärer i Sverige möter i dagsläget ändrade beslut om deras bostadstillägg. Detta efter att Pensionsmyndigheten börjat hämta uppgifter automatiskt, rapporterar SvD.

Bostadstillägget ändras för upp till hundra tusen pensionärer under resterande del av året. Detta säger Pensionsmyndigheten som tack vare en automatisering av sin uppgiftsinhämtning nu kan få mer träffsäkra siffror.

Bostadstillägget som innebär en ersättning för vissa boendekostnader, har tidigare krävt att man själv uppdaterade sina inkomstuppgifter. Detta visade sig vara omständligt och svårförståeligt och därför sker nu utbytet av data automatiskt mellan Skatteverket och Pensionsmyndigheten.

Bättre rapportering gav ändrade beslut

Det är till följd av att Pensionsmyndigheten nu kan se inkomster direkt från Skatteverket som flera beslut om bostadstillägg ändras. Totalt får uppemot hundratusen pensionärer ändrade bostadstillägg till följd av förändringen.

Det tidigare systemet, där pensionärerna rapporterade sin olika inkomster visade sig nämligen bristfälligt. De flesta ändrade inte sina inkomstuppgifter, trots att man gjort kapitalvinster eller reavinster.

Tänk på! Eftersom många misslyckats med sin rapportering påverkas många nu av förändringen till ett automatiserat system.

Bytet av system för att dokumentera inkomstuppgifter kommer påverka tiotusentals pensionärer, som kan få såväl höjda som minskade bidrag. Redan i dagsläget har närmare 50 000 pensionärer fått ett ändrat bostadstillägg.

Pensionärernas riksorganisation är positiva till förändringen

Trots att ändringen kan innebära en kalldusch för den som rapporterat felaktigt så är riksorganisationen för pensionärer nöjda med förändringen.

– Tidigare har det varit så att antingen har man angett för lite eller för mycket och så har det blivit återbetalning, säger vice ordförande i Pensionärernas riksorganisation, Jan Andersson.

Det förändrade systemet kommer troligtvis även innebära en minskad arbetsbörda för Pensionsmyndigheten som slipper granska inkomstuppgifterna för de enskilda fallen.