Fyra husmodeller som har ett procenttecken framför sig och som ökar i storlek och en man som sitter och skriver i bakgrunden.Analytiker tror på höjd reporänta efter att inflationen i november ligger enligt Riksbankens prognos, Tories valseger i Storbritannien och att USA och Kina verkar ha kommit fram till en lösning i handelskonflikten. Foto: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Räntor

Efter att valet i Storbritannien slutade med att det konservativa partiet Tories fick egen majoritet i det brittiska parlamentsvalet stärktes börserna i Europa, även i Stockholm. Även kronan stärktes, vilket gör det ännu mer troligt att Riksbanken höjer räntan, skriver SvD Näringsliv.

Knut Hallberg, seniorekonom på Swedbank, tror på en höjning av reporäntan efter den konservativa segern i Storbritannien. Börserna i Europa, den svenska börsen och den svenska kronan stärktes efter valresultatet, vilket gör det ännu mer troligt att Riksbanken beslutar sig för att höja reporäntan.

Positiva marknadsreaktioner efter valet i Storbritannien

Tories valseger och att Kina och USA äntligen har nått ett handelsavtal har gett positiva marknadsreaktioner på de flesta håll i världen. Men det är svårt att avgöra hur mycket av de positiva marknadsreaktionerna som beror på handelsavtalet respektive den brittiska valutgången. Enligt Knut Hallberg är det troligtvis en kombination av båda.

Det finns ännu ingen officiell bekräftelse eller något påskrivet avtal mellan USA och Kina, men signalerna om att de har nått ett avtal har blivit starkare.

Tories kan genomföra brexit

Det konservativa partiets valseger med Boris Johnson i ledningen var övertygande. Enligt Knut Hallberg betyder det att Tories får egen majoritet i det brittiska parlamentsvalet. Därmed slipper marknaderna den osäkerhet som har varit kring brexit. 

Enligt Knut Hallberg är det här ett ännu tydligare klartecken att genomföra brexit för Boris Johnson. Resultatet innebär att Storbritannien kommer att lämna EU den 31 januari.

Riksbanken höjer troligtvis räntan

Börsen i Sverige steg och kronan stärktes. Riksbanken har tidigare sagt att vi kan vänta oss en räntehöjning vid nästa penningpolitiska möte som Riksbanken håller den 19 december. I och med det ökar sannolikheten för att Riksbanken höjer räntan.

En annan faktor som också ökar sannolikheten för en räntehöjning är inflationen i november, som landade på 1,7 procent, vilket är exakt vad Riksbanken hade förutspått.

Riksbanken har tidigare pekat på flera globala faktorer som har påverkat den svenska penningpolitiken. Nu verkar dock de två största orosmomenten, brexit och avtalet mellan Kina och USA, ordna sig vilket gör det ännu mer troligt att Riksbanken höjer räntan.