beskyddande händer runt miniatyrhus i trä med procentteckenVisar du tecken på att vilja byta bank kan storbankerna sänka din ränta för att behålla dig som kund. Foto: one photo/Shutterstock.com

Bolån

Om du vill flytta ett bolån till en annan bank behöver du ett så kallat amorteringsunderlag. Men beställer du det kan du många gånger få sänkt ränta utan att behöva byta bank. Det visar en granskning från SvD Näringsliv.

Amorteringsunderlaget är ett dokument som visar dina villkor för amortering på lånet. Syftet är att kunden inte ska kunna minska sina amorteringar genom att byta bank. Amorteringskravet ska nämligen vara densamma oavsett vilken bank du har.

Men amorteringsunderlaget används också på ett annat sätt. Om bankerna misstänker att kunden planerar ett bankbyte kan de nämligen passa på att erbjuda lägre ränta för att inte förlora dig som kund.

Sänkt ränta om du stannar kvar hos banken

Storbankerna Swedbank och SEB bekräftar att de har samtal och rådgivning för kunder som beställer amorteringsunderlag eller byter bank. Under samtalet kan kunden få frågan varför de funderar på ett bankbyte.

SvD konstaterar att banken erbjudit dem räntesänkning när deras reportrar testar att beställa underlag. Den nya räntan är då mycket lägre än både snitträntan och de erbjudanden som kunden fått i tidigare förhandlingar.

Det här kan förstås vara guldläge för dig som har bolånet. Däremot kan det bidra till mindre rörlighet på bolånemarknaden, vilket missgynnar de mindre nischbankerna.

Begränsar konkurrensen mellan banker

Klas Danielsson, vd på SBAB, är en av dem som länge kritiserat det här systemet. Han berättar om kunder som blivit kvar hos den gamla banken när de egentligen vill flytta bolånet till SBAB.

– Amorteringsunderlaget har blivit ett medel för våra konkurrenter att hålla kvar sina kunder. Det skapar sämre konkurrens, vilket i slutändan alltid drabbar kunderna.

Landshypotek Bank har samma erfarenhet av storbankernas hantering, berättar deras affärschef Catharina Åbjörnsson Lindgren.

Hanteringen av amorteringsunderlaget tar tid

Något annat som kritiseras är den tid det tar att få amorteringsunderlaget. Oavsett om det skickas digitalt eller via post kan det dröja flera dagar.

Fördröjningen beror på att storbankerna vill vinna tid att behålla sin kund, menar Klas Danielsson. Catharina Åbjörnsson Lindgren tycker att det borde bli krav på att alla banker ska skicka amorteringsunderlag digitalt direkt vid förfrågan. 

Storbankerna håller inte med. Nordea menar att de inte har tekniken för, och SEB att de skickar underlaget så snabbt som möjligt. Swedbank lyfter att de följer kraven på informationsutbyte mellan olika banker. Vilka konsekvenser det får för konkurrensen ligger på myndigheternas bord, inte på bankens, säger Swedbank.