Donald TrumpDonald Trump är mycket nöjd med att den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, sänker räntan. Trump har tidigare kritiserat chefen för Federal Reserve för att inte vilja sänka räntan för att stimulera ekonomin. Foto: Evan El-Amin/Shutterstock.com

Räntor

Den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, sänker styrräntan från 1,25 procent till mellan 0 och 0,25 procent. Enligt Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, är det en aggressiv signal till marknaden, skriver SvD Näringsliv.

Under söndagskvällen sänkte den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, styrräntan för andra gången på två veckor. Sänkningen från 1,25 procent till mellan 0 och 0,25 procent gäller från och med måndag. Anledningen till att man väljer att sänka styrräntan ytterligare är att man vill minska de ekonomiska effekterna av coronavirusets spridning. 

Federal Reserve vidtar flera åtgärder för att stimulera ekonomin

Coronavirusets utbrott har påverkat och skadat hela samhällen och stört många ekonomiska aktiviteter i flera länder, däribland USA, skrev New York Times enligt ett citat från ett pressmeddelande från Federal Reserve. Den amerikanska centralbanken är beredda att använda alla sina verktyg för att möjliggöra lån både till hushåll och företag. 

Åtgärderna har, enligt Federal Reserve, koordinerats med både Europeiska centralbanken och centralbankerna i Kanada, Japan, Storbritannien och Schweiz. 

Samtidigt har den amerikanska centralbanken lanserat ett omfattande krispaket som uppgår till 700 miljarder dollar för att kunna avstyra den ekonomiska krisen som uppkommit på grund av coronaviruset.

Trump imponerad av åtgärderna

USA:s president Donald Trump är överväldigad och tycker att det är fantastiskt att Federal Reserve har beslutat att sänka räntan och vidta flera andra åtgärder. Vidare tror han att det är flera människor på Wall Street som är glada över detta. 

Donald Trump har tidigare varit väldigt kritisk mot den amerikanska centralbankens agerande och har vid flera tillfällen kritiserat Jerome Powell, chef för Federal Reserve, för hans ovilja att sänka räntan. 

Åtgärderna minskar risken för att marknaden faller ytterligare

Enligt Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, är Federal Reserves agerande en aggressiv signal till marknaden. Det har funnits förväntningar på att Federal Reserve skulle sänka räntan och genomföra obligationsköp, men inte i den här omfattningen. 

Enligt Robert Bergqvist är det här bra. Åtgärder av den här karaktären stabiliserar de finansiella marknaderna så att de inte faller ytterligare. Man visar att man agerar.