Fundersam man analyserar aktiemarknaden med skärmar med grafer runt om sig.Näthandelsgiganten Amazon har ökat sina intäkter med 22 procent under 2021. Just nu är Amazon ett av världens högst värderade bolag. Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Ekonomi

Under det fjärde kvartalet år 2021 ökade Amazons intäkter med nio procent, jämfört med motsvarande period året innan, skriver SvD. Det innebär att intäkterna under förra årets sista månad uppgick till 137,4 miljarder dollar. Sett till helåret ökade Amazon med 22 procentenheter.

Det har gått bra för den amerikanska näthandelsjätten Amazon. Efter ett lyckat år har Amazon plockat upp tillväxten och kan nu visa att aktien stigit med 9 procent bara under fjärde kvartalet, i jämförelse med fjol. Just nu är Amazon ett av världens högst värderade bolag och tillväxttakten ökar stadigt.

Det lyckade året 2021

2021 var ett år som för de flesta kantades av pandemi och osäkerhet. Men näthandeln som följt i pandemins fotspår har spelat näthandelsjättar som Amazon rätt i händerna. Under det fjärde kvartalet förra året uppgick intäkterna för Amazon till 137,4 miljarder dollar, vilket motsvaras av ungefär 1 250 miljarder kronor.

Samtidigt som den tydliga uppgången på nio procent under fjärde kvartalet 2021, jämfört med föregående år, var den inte förvånande för experterna. CNBC rapporterar att analytikerna haft en genomsnittlig förväntning på Amazons aktie som på ett ungefär motsvarade den faktiska siffran. Analytikerna hade dock trott på en marginellt högre uppgång av aktien, nämligen 137,6 miljarder dollar, medan det slutgiltiga resultatet alltså låg 0,2 miljarder dollar under uppskattningen.

Men en uppgång på nio procent under det fjärde kvartalet är ingenting mot vad aktien ökade sett till hela året. Totalt sett ökade nämligen Amazon med 22 procent under år 2021, vilket innebär ökade intäkter på närmare 4 300 miljarder kronor.

Succén tillskrivs lyckade investeringar

Men det är inte bara konsumenterna som fått aktien att öka. Bland annat menar experter att investeringen i Rivian, en elbilstillverkare, har resulterat i ökade intäkter för Amazon på 11,8 miljarder dollar.

Dessutom menar näthandelsgiganten själv att strömningstjänsten och andra nätbaserade tjänster som företaget tillhandahåller har stigit med så mycket som 40 procent under 2021.