Närbild på äldre kvinna som är bekymrad över ekonomin.Skuldsättningen bland personer över 65 år ökar mer än genomsnittet. Foto: fizkes/Shutterstock.com

Privatekonomi

Kronofogden får in allt fler skuldärenden, och nästa år förväntas skulderna bli ännu fler. Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden, säger att de får samtal från människor som aldrig har haft med myndigheten att göra tidigare.

Just nu är det många som ringer till Kronofogden och berättar om sin oro för ekonomin. Kanske har de spenderat för mycket pengar så att de inte längre räcker till. Ny bostad, renoveringar och resor är några av orsakerna.

Ekonomiska problem kan vara livsfarligt

När en persons skulder väl har gått vidare till Kronofogden har det normalt gått ganska långt. Därför uttrycker de som fått kontakt med myndigheten ofta stor oro. Det skapar stort lidande.

En ny rapport från Socialstyrelsen visar att ekonomiska problem kan vara rentav livsfarligt. Rapporten visar att en av fem överskuldsatta har försökt ta sitt liv en eller flera gånger. Att överskuldsättningen ökar bör därför tas på stort allvar, menar Davor Vuleta.

Oro behöver inte vara negativt

Samtidigt är en viss oro inte nödvändigtvis negativt. Men det förutsätter att oron hjälper oss att ta tag i problemen. Om oron leder till att man gör en budget, sänker kostnaderna eller försöker öka sina inkomster kan det bli en positiv förändring.

Men om man oroar sig för saker som man inte kan påverka, eller oroar sig för mycket, kan det leda till psykisk ohälsa. Då kan man behöva hjälp av både sjukvård och budget- och skuldrådgivare.

Ökad skuldsättning bland äldre

Under årets första sex månader har antalet skulder som går till Kronofogden ökat med 12 procent. Men i den äldre målgruppen är ökningen ännu större. För personer över 65 år har antalet skulder ökat med 18 procent. Tittar man specifikt på kvinnor i den åldersgruppen är ökningen 21 procent.

Att den äldre åldersgruppen börjar påverkas gör Davor Vuleta bekymrad. Det är en grupp som har lärt sig att spara först och köpa sedan. Att den gruppen nu får ekonomiska problem är ett tecken på att pensionärer med låga inkomster nu helt enkelt inte får pengarna att räcka till. Pensionärer kan inte heller påverka sin inkomst på samma sätt som yrkesverksamma.