Bostadsmarknaden är hetare än någonsin och villapriserna har stigit med 37 procent. Litet utbud och hög efterfrågan göra att spekulanterna tar till andra metoder för att få den bostaden de vill ha. Foto: edgehog94/Shutterstock.com
Villaspekulanterna blir alltmer aktiva på marknaden och tar till nya metoder för att få den bostaden de vill ha. Mäklare vittnar om ett köprace där spekulanter lägger höga bud på villor innan bostaden finns ute till försäljning, skriver Dagens Nyheter.
Det genomsnittliga villapriset har stigit från 2,8 miljoner kronor 2016 till närmare 3,9 miljoner kronor i dag, enligt Svensk Mäklarstatistik. Det innebär att det genomsnittliga villapriset har stigit med 37 procent.
Efterfrågan på villor är skyhög
Störst är prisökningen i Stockholms län där snittpriset har stigit med lite mer än 1,6 miljoner kronor. Det innebär att snittpriset för en villa ligger över sju miljoner kronor.
Det råder skyhög efterfrågan på villor men utbudet är tunt, vilket har fått villapriserna att nå rekordhöga nivåer. Marknaden tuffar till sig och köpsugna spekulanter får ta till nya metoder för att få den bostaden de vill ha.
Vanligtvis brukar våren vara en höjdpunkt för bostadsmarknaden där utbudet av villor ökar. Men efterfrågan på villor har ökat både i och utanför storstäderna.
Köparna stressade i jakten på villan
Jakob Hallin på Fastighetsbyrån i Gävle säger att de har sett en liten ökning av utbudet, men det är inte alls som tidigare. Även Jakob Hallin vittnar om att köparna är mer på och inte drar sig för att ta kontakt med mäklare innan objektet finns ute till försäljning.
Även Helen Norrman på Boporten fastighetsförmedling i Umeå ser att köparna i dag är mer stressade. Enligt Helen Norrman har det blivit en hets. Spekulanterna har ofta varit med om tuffa budgivningar vilket har lett till att budgivningen startar redan innan objektet finns ute på marknaden.
Spekulanterna tar till andra metoder för att få det de vill ha
För att lyckas med villaköpet krävs det ett aktivt letande och en stor plånbok. Genom att registrera sig på mäklarnas hemsidor får spekulanter information om kommande objekt. Allt fler mejlar och ringer mäklarna för att få tips om villor som ännu inte finns ute till försäljning.
Även i Malmöområdet har man märkt av samma tendens. Enligt Mattias Larsson på Bjurfors Skåne försöker spekulanterna hitta andra vägar för att hitta sin bostad. De säljer flera objekt innan de har kommit ut på marknaden. Utbudet som går ut till försäljning är väldigt lågt.
Fenomenet förmarknad har blivit mycket vanligare, säger Maria Ekäng på Länsförsäkringars Fastighetsförmedling i Karlstad. Det höga trycket har även bidragit till att bostäderna är mer svårvärderade.
En värdering som gjordes under hösten är inte längre aktuell eftersom priserna har stigit så pass mycket.