Kvinna spelar in podcast i ett ljust rum.Acast, bolaget som fört samman podcasts och annonsörer, har en stadig tillväxt samtidigt som företaget fortfarande går med förlust. Nu hoppas man på en fortsatt tillväxt i bland annat Nordamerika. Foto: Jacob Lund/Shutterstock

Ekonomi

Poddannonseringsföretaget Acast gick sämre än väntat sedan börsnoteringen förra året. Nu visar bolaget både på tillväxt och förlust, skriver SvD.

När Acast börsnoterades under 2021 gick den initalt för 38 kronor per aktie. Den sjönk dock snabbt och ligger stadigt på runt 20 kronor i dag. Samtidigt påvisar bolaget tydlig tillväxt och expansion i Nordamerika som de hoppas kommer att öka tillväxten ytterligare.

Tillväxten ökar stadigt år för år

Under sommaren 2021 gjorde Acast entré på Stockholmsbörsen. Företaget, som specialiserar sig på att knyta samman annonsörer med podcaster, är ett bekant namn bland många kända podcaster och lyssnare i dag. Börsnoteringen på 38 kronor aktien fick dock snabbt en ny verklighet när aktien sjönk till att i dag inhandlas runt 20 kronor aktien.

Samtidigt ökar tillväxten för företaget varje år. Enligt de senaste kvartalssiffrorna påvisas en nettoomsättning på 336 miljoner kronor. Det är en ökning med 40 procent, jämfört med år 2020. Men trots att förra årets fjärde kvartal visade på en tydlig tillväxt går Acast fortfarande med förlust, stora förluster.

Rörelseresultatet för bolaget under samma kvartal som nämnt låg på minus 40 miljoner kronor. Sett till hela året handlar det om ett rörelseresultat på så mycket som minus 222 miljoner kronor.

Fortsätter växa i Nordamerika

Nordamerika är bolagets stora förhoppning och anledningen är god. Under 2021 växte Acast nämligen med 60 procent på den amerikanska marknaden. Tillväxten hade bland annat att göra med att bolaget blev uppköpt av Radio public, ett amerikanskt poddteknikbolag.

I Sverige har Acast haft stora investerare såsom Bonnier-koncernen sedan lanseringen år 2014. Under förra året lyckades Acast dessutom säkra stora poddar såsom Flashback Forever och Sex with Emily.

– I oktober fick vi över en av Sveriges största humorpoddar, ”Flashback Forever” och även en av världens största relationspoddar, ”Sex with Emily”, som når miljoner lyssnare varje månad, säger vd Ross Adams.