Miniatyrlådor med shoppingsymbol på en laptop.Black Friday kommer att bli vildare än någonsin, spår Svensk Handel som i sin prognos berättar att försäljningen under nämnd fredag kommer att öka med cirka 1,5 miljarder kronor. Främst kommer svenskarna att shoppa online. Foto: Natee Photo/Shutterstock

Privatekonomi

Svensk Handel har gjort en prognos som visar på att försäljningen under Black Friday kommer att öka med över en miljard i år, skriver Breakit. Dessutom förväntas var tredje svensk handla över nätet.

Sedan introduktionen av Black Friday har trenden bara växt – och i år är inget undantag. Enligt en prognos från Svensk Handel förväntas försäljningen öka med så mycket som 1,5 miljarder. 50 procent av Sveriges befolkning spås handla under Black Friday.

Färre spenderar pengar på resor till fördel för Black Friday

Det förväntas bli ett rekordår för Black Friday. Det rapporterar Svensk Handel som i sin prognos gissar att försäljningen kommer att öka med så mycket som 1,5 miljarder svenska kronor i år. 

– Förra årets Black Friday var präglad av pandemin och restriktioner att inte besöka butiker, förklarar chefsekonom på Svensk Handel Johan Davidson och fortsätter: Men även det faktum att hushållen, i kölvattnet av pandemin, fortfarande spenderar mindre på resor, hotell och restaurangbesök gynnar handeln.

Bland de populäraste inköpen hittar man kläder, skor och hemelektronik. Särskilt det senare har mer eller mindre blivit ett signum för Black Friday.

– För  elektronikhandeln har november numera blivit årets största försäljningsmånad, avslöjar Johan Davidson.

Var tredje svensk kommer enbart att handla över nätet

Varannan svensk förväntas handla på Black Friday, någonting som kommer att förflytta julklappsmånaden från december till november. Men det är ingen ny trend, däremot är det en intressant förväntad ökning av onlineshoppare som man tror kommer att prägla årets Black Friday.

Undersökningen som Svensk Handel har gjort visar nämligen på att en stor andel svenskar enbart kommer att handla över nätet. Det handlar om var tredje svensk, som uppger att de inte kommer att gå i några fysiska butiker i år under Black Friday. I stället kommer alla inköp att ske online.