Äldre kvinna sitter vid skrivbord med viktiga papper och en miniräknare.Enligt en undersökning som Swedbank har gjort ångrar sig en övervägande del angående pensionsval de gjort. Men det finns saker att göra även senare i livet för att stärka pensionen. Foto: insta_photos/Shutterstock

Privatekonomi

Enligt Swedbank är det närmare två av tre personer mellan 55 och 63 år som önskar att de gjort andra val för en bättre pension. Samtidigt finns det saker du kan göra för att påverka pensionen positivt även efter 55.

Swedbanks privatekonomiska expert Madelén Falkenhäll har sammanställt fyra tips som kan stärka din pension på kort tid.

Två av tre önskar att de gjort andra val

Två av tre personer över 50 år önskar att de gjort andra val gällande pensionen. Det kan handla om att de önskar att de valt ett annat yrke med högre lön eller att de satt sig in mer i hur pensionen fungerar för att kunna göra smarta val. Men även efter 50 finns det saker att göra för att förbättra sina pensionsutsikter.

– Det finns absolut saker att göra för att påverka hur ekonomin blir den dagen man går i pension, även om man är en bit över 50 år. Det handlar dels om att försöka få upp sina inkomster, men framför allt om att anpassa utgifterna, säger privatekonomisk expert, Madelén Falkenhäll.

4 saker du kan göra för att stärka din pension

Madelén Falkenhäll framhåller framför allt fyra saker som du kan göra för att stärka din pension efter att du fyllt 50 år.

Jobba längre

Det första tipset handlar om att jobba längre – alltså efter pensionsåldern. Och det behöver inte innebära att du ska jobba länge, utan bara längre. Så lite som två eller tre år kan göra stor skillnad för din pension.

Efter den officiella pensionsåldern får man exempelvis skatta mindre på sin lön.

Spara mer

Att spara mer kan låta som en självklarhet, men det är inte alla som förstår hur bra ett placerat sparande kan utvecklas. Madeléne Falkenhäll säger att den som sätter undan 2 000 kronor i månaden under tio år kan hämta ut 2 500 kronor per månad i tio år. Den som kan sätta undan 3 000 kan ta ut 4 000. Det gäller även i ett sparande med lägre risk.

Skär ner på utgifterna

Skär ner på utgifterna så gott det går. Det kan handla om abonnemang som inte längre används eller onödigt dyra avgifter för tjänster som du kan välja bort.

Amortera mera

För den som har möjlighet att amortera ner sitt bolån väntar en amorteringsfri pension. Det gäller om man lyckas amortera ner lånet till under hälften av värdet på bostaden.