Ett bekymrat ungt par räknar på sin ekonomi framför en dator.Finansinspektionen varnade redan i slutet av förra året för att svenska hushålls överbelåning är ett stort problem. För att vända trenden måste räntorna höjas, menar de. Foto: WAYHOME studio/Shutterstock

Ekonomi

Den så kallade lånefesten har fått många svenska hushåll att bli överbelånade. Nu varnar Henrik Braconier på Finansinspektionen för att det här kommer att få stora konsekvenser för Sverige, skriver SvD.

Henrik Braconier, chefsekonom på Finansinspektionen, varnar nu för att överbelåningen i Sverige kommer att få stora konsekvenser i framtiden. Det är dags, menar han, för Riksbanken att vidta åtgärder.

Slutet av 2021 eskalerade lånefesten

Redan i november förra året ville Finansinspektionen ha en stabilitetsrapport med åtstramningar från Riksbanken för att bromsa den eskalerande utvecklingen. Men ingenting hände.

– Hushållen tar på sig allt mer skulder, de har ökat väldigt mycket, säger Henrik Braconier.

Han menar att det är dags för Riksbanken att avveckla sin gigantiska portfölj av obligationer. Portföljen, bestående av företagsobligationer och bostadsobligationer, har byggts upp under pandemin, som ett sätt att stödja marknaden. Men nu, menar Henrik Braconier, måste Riksbanken ändra strategi.

– Vi tycker att Riksbanken borde dra ned på volymen av obligationstillgångar helt enkelt. De här stöden riktar sig mot sektorer som har väldigt hög skuldsättning och de fortsätter att bygga upp skuldsättningen, säger Henrik Braconier.

Finansinspektionen är både oroliga för de överbelånade hushållen och samtidigt för företagen som gått samma väg. En hög skuldsättning hos företag, särskilt vad gäller investeringar i kommersiella syften, oroar Finansinspektionen.

Kommer ut med större sårbarheter än innan pandemin

Trots att stödköp och andra åtgärder från Riksbankens sida var en bra idé från början är Finansinspektionen oroliga för att vi nu kommer att komma ut ur pandemin med större sårbarheter än vad vi hade innan utbrottet.

Bostadspriserna är en tydlig faktor på den ohållbara situationen, menar Henrik Braconier. Den kraftiga ökning på totalt sett 20 procent har gjort bostadsmarknaden till ett monster. Samtidigt menar Finansinspektionen att det finns saker att göra för att vända utvecklingen. Räntorna behöver exempelvis höjas omedelbart.

– Kan vi övergå till en fas där räntorna stiger lite långsamt, men ändå märkbart, kan det vara bra för den finansiella stabiliteten, säger Henrik Braconier.