Ett motorcykellån är ett sätt att finansiera ett köp av motorcykel. Det kan antigen tas med motorcykeln som säkerhet tillsammans med en kontantinsats. Har du inte sparat till en kontantinsats går det även att ta ett motorcykellån utan säkerhet och därmed låna hela beloppet. Båda dessa alternativ har sina för- och nackdelar.

1. Se över din ekonomi innan du bestämmer dig

Först är det viktigt att klargöra vilka förutsättningar du har för köpet. Om du har ett stort sparkapital som ska täcka hela köpet, eller ska du finansiera den helt eller delvis genom motorcykellån är en viktigt sak att klargöra direkt. Svaret på den frågan kommer också att avgöra huruvida du kommer att stöta på några restriktioner, exempelvis om du behöver köpa av en auktoriserad handlare eller om motorcykeln måste ha en viss ålder. Se därför till att även ha klart för dig vilken typ av motorcykel det är du planerar att köpa.

2. Se över hur du ska finansiera köpet

När du, utifrån dina ekonomiska förutsättningar, bestämt dig för hur du vill finansiera köpet finns det olika förutsättningar för de olika alternativen.

Ansök om motorcykellån utan säkerhet

Väljer du att låna utan säkerhet tar du ett vanligt privatlån. Det här innebär att köpet i sig inte har några restriktioner, du kan köpa en gammal och trasig motorcykel eller köpa av en privatperson. Dock så blir räntan oftast högre och du kan få sämre lånevillkor i allmänhet.

Passar dig som: Inte vill betala något själv och vill ha en längre återbetalningstid. Det kan även vara ett passande alternativ för dig med betalningsanmärkningar, många kreditupplysningar eller låg inkomst som därmed har svårt att få motorcykellån med säkerhet. Ett flertal långivare kan nämligen erbjuda lån till dig med betalningsanmärkningar och lån till dig utan inkomst.

Fördelar & nackdelar

  • Är generellt enklare att ansöka om och har lägre krav på vilken motorcykel som köps
  • Har ofta högre ränta än exempelvis motorcykellån med säkerhet

Motorcykellån utan säkerhet kan finansiera hela köpet

Det som är unikt med motorcykellån utan säkerhet är att du kan låna hela beloppet, något som är mycket fördelaktigt för den som vill betala över en längre tid. Det finns dock en del saker att tänka på innan du lånar utan säkerhet. Dels kommer räntan oftast vara högre än för lån med säkerhet vilket gör att det har en större påverkan för din privatekonomi. Innan du ansöker om ett motorcykellån bör du jämföra erbjudanden från olika långivare. På så sätt kan du hitta ett motorcykellån med låg ränta och bra villkor.

Jämför räntor för motorcykellån

Köp motorcykeln kontant

Om du ska köpa motorcykeln kontant har du inga restriktioner förutom de du själv sätter. Viktigt att tänka på är att det många gånger är lockande att betala ”direkt” men det kan många gånger vara fördelaktigt att istället ta ett motorcykellån för att inte hamna i en svår ekonomisk situation senare. Att ansöka om ett motorcykellån till ett inköp och sedan ha kvar pengar på kontot är ofta mindre problematiskt än att behöva låna för att betala vardagskostnader.

Passar dig som: Vet med dig att du har ett stort kapital och som klarar den utgiften utan problem.

Fördelar & nackdelar

  • Du slipper betala några räntekostnader
  • Kräver i regel många års sparande

Finansiera genom ett motorcykellån med säkerhet

Ett alternativ om väljer att låna pengar till en motorcykel är att låna med säkerhet. Det innebär att lånegivaren har din motorcykel som en säkerhet för ditt lån. Om du väljer att låna med säkerhet finns det dock några krav som måste vara uppfyllda. Dels måste motorcykeln vara såld av en auktoriserad handlare som godkänts av lånegivaren men den måste även vara inom en viss ålder. Vanligtvis får inte åldern 9 år passera för att lånegivare ska godkänna den som säkerhet. Du kan även bara låna till 80% av värdet, du måste alltså betala 20% av värdet själv. Det här kan du dock finansiera med ett lån utan säkerhet vilket beskrivs i nästa punkt.

Passar dig som: Kan betala 20% själv i kontantinsats eller genom ett lån utan säkerhet. Detta förutsätter dock att du kan betala tillbaka innan motorcykeln tappar för mycket värde.

Fördelar & nackdelar

  • Du får i regel bättre ränta och villkor än för andra lån
  • Du måste köpa motorcykeln från en auktoriserad handlare och motorcykeln får inte vara för gammal

3. Genomför köpet

Efter att du klargjort vad du ska köpa och hur du ska finansiera köpet återstår bara att genomföra köpet. Om du har följt guiden så kan du säkerställa att du har gjort ett bra köp och att du kan fortsätta njuta av din motorcykel för en lång tid framöver.