Vad är en långivare?

En långivare, även kallat låneföretag, lånar ut pengar till både privatpersoner och företag. Precis som en traditionell bank gör en långivare en bedömning av din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga i samband med din ansökan, och blir du godkänd som kund är det den bedömningen som avgör hur mycket du får låna och vilken ränta du får.

Tips! En långivare kan även kallas borgenär eller fordringsägare.

Det finns flera olika typer av långivare. Vissa, ofta lite mindre, erbjuder endast lån utan säkerhet, som privatlån, blancolån och sms-lån, medan andra även erbjuder större lån som bolån och billån.

Vad är det för skillnad mellan bank, långivare och låneförmedlare?

En bank erbjuder i regel även andra tjänster än bara lån, som till exempel spar- och privatkonton. I vissa fall har de även en aktie- och fondhandel. För att få bedriva sin verksamhet behöver banker även en särskild banklicens. Långivare erbjuder däremot ”bara” olika typer av lån och/eller krediter.

En låneförmedlare kan bäst beskrivas som mellanhanden mellan dig som låntagare och långivaren eller banken. Du kan ansöka om lån via en låneförmedlare och har på så vis möjlighet att få erbjudanden från flera olika långivare och banker på bara en ansökan.

Vilken långivare är bäst?

Vilken långivare som är bäst beror helt på vilken typ av lån du är ute efter och hur din ekonomiska situation ser ut. Den bästa långivaren för dig är den som kan erbjuda lånet du vill ha till lägsta möjliga ränta och med bästa möjliga villkor utifrån dina förutsättningar.

Och för att hitta den bästa långivaren måste du jämföra dina alternativ, där det finns vissa faktorer som är extra viktiga att titta på. Vi berättar mer om dem här nedanför.

Titta på det här när du jämför långivare

  • Vilka typer av lån du kan ansöka om. Först och främst ska du titta på långivare som erbjuder den typ av lån som du vill söka.
  • Ränta och andra kostnader. Undersök vilken ränta du får hos långivaren och om det tillkommer några andra kostnader. Räkna ut den totala månadskostnaden när du jämför olika alternativ.
  • Villkoren för att få låna. Även andra villkor kan skilja sig åt mellan långivare, såsom om de godkänner betalningsanmärkningar eller flera kreditupplysningar eller inte.
  • Ansökan och utbetalning. Även om ansökan så gott som alltid är digital kan den vara mer eller mindre smidig beroende på vilken långivare man väljer. Det gäller även utbetalningen.
  • Kundtjänst och support. Se till att du kan kontakta långivaren om du har frågor eller behöver hjälp med lånet. Helst ska du inte heller behöva vänta alltför länge på svar.

Finns det privata långivare?

Ja, det finns privata långivare. Eller ja, det är i regel helt enkelt en privatperson som erbjuder sig att låna ut pengar man syftar på när man pratar om privata långivare. Du bör dock vara lite försiktig med att vända dig till en privat långivare eftersom de inte övervakas på samma sätt som registrerade långivare. 

För att vara säker på att du har att göra med seriösa privata långivare kan du i stället ansöka ett så kallat P2P-lån. Både låntagare och långivare är då privatpersoner, men det finns alltid en särskild plattform eller mellanhand för denna typ av lån.

Kan jag ha lån hos flera långivare samtidigt?

Ja, det kan du, och du kan även flytta lån mellan olika långivare. Viktigt att tänka på är dock att det kan bli rätt dyrt att ha flera mindre lån och krediter hos olika långivare eftersom du måste betala ränta (och i vissa fall även amortering) på varje enskilt lån. 

Har du dina lån hos en och samma långivare kan du i många fall få bättre villkor och ränterabatt. Det kan dessutom kännas lättare att hålla ordning på ekonomin med lånen samlade.

Finns det långivare utan UC?

Ja, det finns flera långivare som använder andra företag än UC för sina kreditupplysningar. Vissa har exempelvis valt att gå via Dun & Bradstreet eller Creditsafe i stället för UC. Men alla långivare måste enligt lag göra en kreditupplysning i samband med din låneansökan, så oavsett om de använder UC eller ej kommer din kreditvärdighet alltid att prövas innan du kan beviljas lån.

Finns det långivare som accepterar många förfrågningar hos UC?

Ja, vissa långivare ser lättare på många förfrågningar hos UC, det vill säga kreditupplysningar, än andra. Det kan bli lite svårare att få lån med många UC-förfrågningar i bagaget eftersom det drar ner din kreditvärdighet, men det är å andra sidan bara en del i långivarens ekonomiska riskbedömning. Har du en stabil inkomst och kontroll på din ekonomi överlag har du goda chanser att få lån även om du har flera förfrågningar.

För att hålla nere antalet kreditupplysningar är det en god idé att alltid gå via en låneförmedlare när du ansöker om lån. Då tas nämligen bara en enda kreditupplysning även om du kan få erbjudanden från flera olika långivare och banker.

Hur vet man om en långivare är seriös?

Först och främst bör du alltid välja en långivare som står under Finansinspektionens tillsyn, vilket alla långivare du ser på Låneguiden gör. Sedan 2014 är det lag på att företag måste ha ett sådant tillstånd för att få låna ut eller förmedla pengar till privatpersoner. 

Seriösa långivare ger också i regel tydlig information om sig själva och sina villkor, vilket sällan är fallet med mindre seriösa företag. Märker du att det inte går att kontakta långivaren eller ta reda på information om företaget kan du se det som ett varningstecken.

Vanliga frågor om långivare

Kan jag byta långivare?

Ja, det går att byta långivare, det vill säga flytta ditt lån till en annan långivare. Det är enklast att göra om du har rörlig ränta på ditt lån. Har du fast ränta behöver du betala ränteskillnadsersättning om du väljer att avsluta lånet och flytta det till en annan långivare.

Måste jag ha alla mina lån hos samma långivare?

Nej, det måste du inte. Långivare får inte kräva att du har alla dina lån hos dem, utan det är frivilligt. Däremot kan du få förmåner och rabatter om du samlar dina lån hos samma långivare.

Använder alla långivare UC för kreditupplysningar?

Nej, det finns flera långivare som har valt att gå via Creditsafe eller Dun & Bradstreet i stället för UC.

Finns det långivare som accepterar betalningsanmärkningar?

Ja, flera långivare beviljar lån trots betalningsanmärkning, men de kollar i regel upp orsaken bakom anmärkningen. Kan du visa upp en ordnad ekonomi i övrigt har du goda chanser att få låna även om du har en betalningsanmärkning.

Finns det långivare som beviljar lån trots skuld hos Kronofogden?

Ytterst få långivare beviljar lån om du har aktiva skulder hos Kronofogden, men de finns. Ett vanligt krav är dock att skulderna är äldre än sex månader. Vissa kan även bevilja så kallade omstartslån, men ett sådant lån får endast användas för att lösa skulder och lån.