Hur lånar jag pengar till resa?

Ett reselån är ett smidigt sätt att finansiera en resa du alltid drömt om, och kan vara ett alternativ om du vill boka en resa men inte har tillräckligt mycket pengar just nu. Generellt finns det två sätt att låna pengar till en resa. Du kan ansöka om ett reselån eller ansöka om ett kreditkonto som låter dig boka resan nu och betala senare.

Tänk på! Med ett reselån kan du förvisso boka resan i god tid och på så vis komma billigare undan, men det finns även vissa nackdelar med att låna pengar till en resa som du bör ha i åtanke. Till exempel tillkommer en räntekostnad som du måste inkludera i din semesterbudget.

Värt att tänka på är att varken reselån eller ett kreditkonto bör ses som en utväg för betala en resa du egentligen inte har råd med. Inga lån bör göras om du är osäker på dina framtida återbetalningsmöjligheter.

Hur snabbt kan jag få lån till min resa?

Att ta lån till en resa innebär att du ansöker om ett mindre lån som fungerar som ett vanligt lån utan säkerhet. Ett sådant lån går snabbt att ansöka om och oftast kan du få pengarna på kontot redan samma dag. Däremot ska lånet betalas tillbaka relativt snabbt, oftast inom 15–90 dagar.

Ett reselån kan alltså passa bra för dig som har hittat en resa du vill boka trots att det kanske är några dagar kvar tills lönen eller skatteåterbäringen trillar in på kontot. Vi rekommenderar alltså inte reselån, eller några lån överhuvudtaget, till dig som är osäker på din ekonomiska situation och saknar garantier för att kunna betala tillbaka.

Jämför långivare och hitta reselånet med bäst ränta

Vill du låna pengar för att finansiera en resa är det en bra idé att jämföra alternativ från olika långivare, vilket du till exempel kan göra i tabellen högst upp på den här sidan. På så sätt kan du hitta reselånet med lägst ränta och villkor som passar dig bäst.

Hur fungerar ett kreditkonto?

Med ett kreditkonto får du en kredit på ditt konto som du helt enkelt kan göra uttag från. Det fungerar ungefär som ett kreditkort utan själva kortet.

När du gör ett uttag från ditt kreditkonto förs pengarna över till ditt vanliga konto och du kan köpa resan du planerat att göra. Pengarna ska därefter återbetalas inom en viss tid, precis som ett reselån.

Tänk på! Om du missbrukar ett kreditkonto kan det få negativa konsekvenser för din ekonomi.

Fördelen med ett kreditkonto är att du kan göra flera uttag och därmed kan du även använda det i framtiden, exempelvis om något oförutsägbart skulle inträffa på resan. Ett kreditkonto kostar bara när du använder det, men du slipper genomgå processen med att ansöka om lån.

Vad krävs för att få öppna ett kreditkonto?

De allra flesta kan öppna ett kreditkonto, men i princip alla långivare har några mindre krav som måste uppfyllas.Nedan ser du de fyra vanligaste kraven.

Minimikrav för att få öppna ett kreditkonto

  1. Du måste vara över 18 eller 20 år.
  2. Du måste ha ett svenskt personnummer.
  3. Du måste kunna legitimera dig med BankID eller mobilt BankID.
  4. Du måste (oftast) ha en inkomst.

Villkoren mellan olika kreditkonton kan variera, så det är alltid bra att göra en jämförelse innan du ansöker.

Tänk smart när du lånar pengar till resan

Många går runt och drömmer om resor de ska göra när de lyckats spara ihop pengar. Dock är det väldigt vanligt att dessa resor aldrig blir av. Förutsatt att du tror att du kommer kunna betala tillbaka ett reselån eller ett uttag från ett kreditkonto kan ett lån till resa innebära att du äntligen kommer i väg.

Men det gäller att tänka smart.

Exempel! Max och Lina har bestämt sig att åka på resan till Barcelona som de alltid drömt om. Redan flera månader innan kollar de på charterresor och hittar en bra deal med både flyg och hotell. De har inte hunnit spara tillräckligt mycket pengar men vill passa på att boka eftersom resorna inte kommer bli billigare än så här. De väljer därför att ansöka om ett reselån på 10 000 kr som ska betalas tillbaka inom 90 dagar.

Efter att ha jämfört olika långivare hittar de ett alternativ där de totala kostnaderna för lånet blir 907 kr. Max och Lina pratar med en vän som lovar att köra dem till Arlanda. På så sätt sparar de cirka 500 kr som en taxi hade kostat. Dessutom hittar de en stor reseguide genom en app och bestämmer sig därför att inte åka någon sightseeing-buss och sparar därför in 415 kr till.

Väljer du att låna till en resa tillkommer i regel en viss kostnad, oavsett om du tar ett reselån eller använder ett kreditkonto. För att det ska vara lönsamt att låna till resan är ett tips att försöka spara in räntekostnaden på andra saker. Du kan till exempel ta bussen eller tåget till och från flygplatsen i stället för att åka taxi, eller gå på sightseeing med hjälp av tips du tittat på internet i stället för att anlita en guide. Sådana små besparingar kan faktiskt täcka in räntekostnaden.

Gör en budget inför resan och håll den – allt du lånar ska du betala tillbaka

På semestern tenderar kostnaderna att springa i väg och helt plötsligt är hela resebudgeten spenderad. Det är därför viktigt att göra upp en budget inför resan och sedan faktiskt hålla sig till den. Det bästa är att ha en dagsbudget som du helt enkelt måste hålla. Skulle du överskrida den en dag får du försöka spara in lika mycket dagen efter.

Tänk på! Kostnader för reselån eller kreditkonto måste också räknas in i budgeten inför resan.

Alla lånade pengar till resan ska givetvis alltid betalas tillbaka, och även detta måste räknas in i budgeten. Om du inte betalar tillbaka reselånet eller ett uttag från kreditkontot kan de ekonomiska konsekvenserna bli både svåra och långvariga. Tänk därför på att aldrig låna mer än vad du kan betala tillbaka.