Kan man låna pengar till en resa?

Ja, det kan finnas möjlighet att ta lån för att bekosta en resa (eller kanske en del av resekostnaderna), om du har hittat ett bra erbjudande och vill boka trots att lönen eller skatteåterbäringen inte har hunnit komma in på kontot än. Det handlar i så fall om ett helt vanligt privatlån, det vill säga ett lån utan säkerhet.

Men med det sagt så bör ett lån aldrig vara en enkel ”utväg” för att slippa betala en resa själv, en resa som du kanske egentligen inte har råd med. Innan du ansöker om ett lån till en resa bör du därför se över din ekonomi och säkerställa att du har tillräckligt goda förutsättningar för att betala tillbaka lånet till långivaren inom en viss tid. Vi rekommenderar alltså inte reselån, eller några lån överhuvudtaget, för dig som är osäker på din ekonomiska situation och saknar garantier för att kunna betala tillbaka. 

Vad krävs för att få låna till resan?

 • Du ska vara minst 18 år (minimiåldern kan variera mellan olika långivare).
 • Du ska vara folkbokförd och bosatt i Sverige.
 • Du ska vara skuldfri hos Kronofogden och i vissa fall även fri från betalningsanmärkningar.
 • Du ska ha en viss årsinkomst (minimigränserna kan variera).

Kraven du ser ovan är grundläggande, men exakt vad som gäller kan variera något mellan olika banker och långivare. Faktorer som kan skilja sig är till exempel åldersgränserna och inkomstkraven, och även synen på betalningsanmärkningar. Vissa banker och långivare säger nej direkt, medan andra kan acceptera någon enstaka betalningsanmärkning om den är äldre än sex månader och din kreditvärdighet uppfyller kraven i övrigt.

Får du ett lån trots betalningsanmärkningar måste du dock räkna med att få en högre ränta på lånet än om du hade varit fri från anmärkningar. Oavsett varför du har fått betalningsanmärkningen är det en faktor som sänker ditt kreditbetyg och ökar risken för långivaren. Och ju högre risk långivaren behöver ta, desto högre blir i regel också räntan för dig som låntagare.

Viktigt att tänka på när du tar lån för att bekosta resan

 • Se över din ekonomi och säkerställ att du kommer ha råd att hantera lånekostnaderna.
 • Välj resa utifrån dina ekonomiska förutsättningar.
 • Var flexibel och res gärna under lågsäsong (betydligt billigare).
 • Satsa på gratis avbeställningsskydd och teckna inte dyr reseförsäkring i onödan (ingår i regel i hemförsäkringen).
 • Låna aldrig mer än du behöver och har råd med.
 • Jämför räntor och villkor hos flera olika långivare, gärna via en låneförmedlare.

Så ansöker du om lån till resan

 1. Ansök om privatlån hos en långivare eller låneförmedlare (vi visar både långivare och förmedlare i tabellen högst upp på sidan), och fyll till exempel i personuppgifter, önskat lånebelopp och återbetalninsgstid.
 2. Glöm inte att ange om du har en medsökande på reselånet eftersom det kan ge bättre ränta och villkor.
 3. Långivaren hanterar din ansökan och tar en kreditupplysning på dig (om du ansöker via låneförmedlare tar de kreditupplysningen och skickar sedan vidare din ansökan till sina anslutna långivare).
 4. Ser allt bra ut återkommer långivaren med ett erbjudande (går du via förmedlare kan du få erbjudanden från flera olika långivare).
 5. Vill du acceptera erbjudandet godkänner du och signerar avtalet.
 6. Långivaren betalar ut pengarna till kontot du har angett så snart som möjligt (kan ske samma dag, annars ofta inom 1–3 bankdagar).

Kan man ta reselån utan UC?

Ja, om du är ute efter ett mindre privatlån finns det ett par långivare utan UC du kan välja mellan. Tänk på att ”utan UC” inte innebär att långivaren inte gör någon kreditupplysning alls utan bara att de använder ett annat kreditupplysningsföretag, till exempel Creditsafe eller Dun & Bradstreet. Alla långivare måste enligt lag alltid göra en kreditupplysning i samband med en låneansökan för att kunna bedöma personens betalningsförmåga och ekonomiska situation i stort.

Långivare utan UC som erbjuder reselån

LångivareMaxbeloppRänta
Cashbuddy25 000 kr29,55%
Daypay20 000 kr39,00%
Extralånet50 000 kr27,95%
Loanstep25 000 kr21,85–38,40%
Banky150 000 kr29,50%
Brixo100 000 kr19,95%

Vilket reselån har lägst ränta?

Lendo har den lägsta räntan på reselån just nu (kontrollerat 2024-05-19). Räntan på reselån är från 4.70 % men sätts individuellt.

Läs mer & ansök hos Lendo

Kan man ta kontokredit i stället för reselån?

Ja, det finns möjlighet att ansöka om kontokredit i stället för ett lån till resan om du tycker att det passar dig bättre. Men även i detta fall är det viktigt att du säkerställer att du har tillräckligt goda marginaler i din ekonomi för att hantera kostnaderna – det är fortfarande en skuld som du ska betala av. Något att ha i åtanke är att kontokrediter ofta har höga räntor och andra avgifter (som uppläggnings- och aviavgifter), så jämför erbjudanden från flera långivare och ta inte bara första bästa.

Tänk på! Många kontokrediter klassas som högkostnadskrediter, vilket innebär att den effektiva räntan överstiger referensräntan med minst 30 procentenheter.

Man kan säga att en kontokredit fungerar som ett kreditkort utan själva kortet. Du blir beviljad ett visst kreditutrymme som du kan göra uttag från, och pengarna förs då över till ditt konto. Du får göra hur många uttag du vill inom kreditbeloppet du har blivit beviljad, men det finns inget krav på att du måste använda hela beloppet. En stor fördel med kontokredit, jämfört med andra typer av mindre privatlån, är att du bara behöver betala ränta på det belopp som du faktiskt använder och inte på hela lånesumman.

En annan fördel är ju att du kan göra uttag efter behov och slipper ansöka om lån varje gång du behöver extra pengar, exempelvis om något oförutsägbart skulle inträffa på resan. 

Hur betalas kontokrediten av?

Återbetalningen är relativt flexibel där du beroende på långivare ofta själv kan bestämma hur mycket du ska betala tillbaka per månad, även om det i de flesta fall finns ett viss minimibelopp att ta hänsyn till. Allt eftersom du betalar av lånet ökar ditt kreditutrymme och du kan fortsätta göra uttag.

När bör man undvika att låna till en resa?

Du bör undvika reselån och alla typer av lån om du inte är helt säker på att du har tillräckligt goda ekonomiska förutsättningar för att hantera kostnaderna som lånet för med sig. Ett reselån ska som sagt aldrig ses som en snabb och enkel lösning för att kunna köpa en resa som du egentligen inte har råd med.

Oavsett hur mycket eller lite pengar du lånar, är ett lån en skuld som du måste kunna betala tillbaka till långivaren inom en viss tid. Klarar du inte att hålla dig till den avtalade återbetalningsplanen tillkommer ytterligare kostnader, och om ärendet går vidare till Kronofogden riskerar du att få en betalningsanmärkning.

Får man låna till resa trots betalningsanmärkning?

Får man låna till resa trots betalningsanmärkning?

Ja, det kan finnas möjlighet att få reselån trots betalningsanmärkningar, men det kommer bli svårare. Det är långt ifrån alla långivare som accepterar betalningsanmärkningar, och de långivare som gör det kräver ofta att anmärkningen är äldre än sex månader och att din ekonomi är ordnad i övrigt. Har du fått flera anmärkningar för att du inte har kunnat betala räkningar eller fakturor rekommenderar vi att du avstår alla typer av lån tills du har ordnat upp din ekonomi.

Är det dåligt att ta ett lån för att köpa en resa?

Nej, det behöver inte vara dåligt att ta ett lån för att köpa en resa, så länge du gör det av ”rätt” anledning (det ska inte vara en enkel utväg för att slippa betala resan själv) och är säker på att du kommer kunna betala tillbaka pengarna till långivaren.

Vilket slags lån är ett reselån?

Ett reselån är i praktiken ett helt vanligt privatlån, med andra ord ett lån utan säkerhet. Ofta ett mindre sådant.

Kräver reselån någon säkerhet?

Nej, ett reselån är ett vanligt privatlån som inte kräver någon säkerhet.