Om du kan låna pengar med skulder beror helt på vilka skulder det rör sig om. Har du en skuld hos Kronofogden kan du inte ta lån, oavsett vilken långivare du vänder dig till. Har du däremot andra lån och krediter kan det gå att få lån, beroende på hur dina förutsättningar ser ut.

Kan jag låna pengar med aktiv skuld hos Kronofogden?

Nej, har du aktiva skulder hos Kronofogden kan du inte låna pengar. Åtminstone kan du inte bli beviljad ett vanligt lån. Det är inte tillåtet för långivare att erbjuda lån om du har skuldsaldo hos Kronofogden.

Om en skuld har gått vidare till Kronofogden innebär det att du fått flera chanser att betala den, via påminnelser och inkassobrev, men inte gjort det. Oavsett orsak tyder den skulden på att du inte har kunnat betala de skulder du redan har, och därför inte heller bör bygga på med en ny skuld.

Tänk på! För att låna pengar måste du oftast ha varit fri från skulder hos Kronofogden i minst 6 månader.

Därför är du tvungen att lösa skulden hos Kronofogden innan du kan låna pengar till något annat. Många långivare har också krav på att det gått 6 månader eller längre från att du blivit av med skulden till att du får teckna ett nytt lån.

Kan man lösa skulder hos Kronofogden med lån?

Ja, en typ av lån finns det som du kan använda för att lösa skulder hos Kronofogden. Det kallas för omstartslån, och det är bara enstaka långivare som erbjuder det. Det påminner om ett slags skuldsanering som hjälper dig att bli av med skulderna.

Ett omstartslån ska specifikt användas för att betala av skulderna hos Kronofogden. Du får inte använda pengarna till något annat förrän alla skulder hos Kronofogden är betalda.

Tänk på! Omstartslån kan vara en hjälp att komma ur skulder. Men kom ihåg att du fortfarande måste betala tillbaka pengarna.

En annan lösning som också är möjlig är pantlån. Det innebär att du lämnar in någon ägodel på pantbank för att få pengar att betala av skulden med. I så fall säljs din ägodel vidare om du inte kan betala för att få tillbaka den.

Om ingenting annat har fungerat kan ett sista sätt att lösa skulderna vara skuldsanering. Då gör Kronofogden en femårig betalningsplan som du följer för att betala av delar av dina skulder.

Kan jag låna pengar trots obetalda skulder hos långivare?

Har du tagit andra lån och krediter som du inte betalat av ännu kan det ändå gå att ta nya lån. Men dina befintliga skulder påverkar din kreditvärdighet, och därmed dina chanser till lån.

Ju fler och högre skulder du har, desto mer pengar är du skyldig att betala till långivarna som du har lånat hos tidigare. Söker du nytt lån är de utgifterna något som den nya långivaren tar med i beräkningen. De bedömer hur stor risken är att du inte kan betala en ny skuld.

Så om långivaren bedömer att din ekonomi inte räcker till att betala både de gamla och de nya lånen kommer din låneansökan inte att bli godkänd.

Samla lån för att lösa skulder

I vissa fall kan lån faktiskt bli lösningen för att bli av med andra skulder som ligger kvar och kostar pengar. En del långivare erbjuder större privatlån som du kan använda för att betala av mindre lån som kostar mer i ränta. Det kallas att samla lånen.

Att ha ett enda större lån är bättre än att ha flera små skulder. Med bara en ränta att fokusera på blir det i längden mycket billigare än att betala räntor åt flera håll. Det kan betraktas som ett slags skuldfinansiering.

Ett tips är att vända dig till en låneförmedlare för att samla dina lån. Då får du överblick över flera långivare som kan erbjuda samlingslån och hjälpa dig att lösa skulderna du har sedan tidigare.

Hitta långivare som kan samla ihop lån

Välj belopp
 • 1 000 kr
 • 5 000 kr
 • 10 000 kr
 • 15 000 kr
 • 20 000 kr
 • 25 000 kr
 • 30 000 kr
 • 40 000 kr
 • 50 000 kr
 • 60 000 kr
 • 70 000 kr
 • 80 000 kr
 • 90 000 kr
 • 100 000 kr
 • 125 000 kr
 • 150 000 kr
 • 175 000 kr
 • 200 000 kr
 • 250 000 kr
 • 300 000 kr
 • 350 000 kr
 • 400 000 kr
 • 500 000 kr
 • 600 000 kr

Kan jag ta lån trots betalningsanmärkningar och skulder?

Ja, hos vissa långivare kan du ta lån trots betalningsanmärkningar och skulder. Det är dock inte alla långivare som tillåter lån i det fallet.

Har du betalningsanmärkningar betyder det att du har missat betalningar vid tidigare tillfällen. Det kan både bero på misstag eller på ekonomiska problem. Oavsett syns anmärkningen i den kreditupplysning som långivare gör på dig när du söker lån.

Har du både betalningsanmärkningar och skulder är det två saker som påverkar din kreditvärdighet negativt. Därmed kan dina chanser alltså minska ytterligare. En del långivare säger nej direkt om du har betalningsanmärkningar.

Tips! En medlåntagare eller borgensman kan öka din chans till lån om du själv har låg kreditvärdighet.

Det finns dock långivare som tillåter lån trots betalningsanmärkning och som även kan ha överseende med skulder hos andra långivare. De gör en helhetsbedömning av din betalningsförmåga i dagsläget och i framtiden, snarare än bakåt i tiden.

Sedan avgör de hur stor risk de tar om de lånar ut pengar till dig och beslutar om de ska godkänna ditt lån eller inte.

Kan jag låna pengar utan säkerhet med skulder?

Ja, det är möjligt att låna utan säkerhet om du har skulder. Men som sagt ökar risken för långivare när du redan har andra skulder att betala. Därför kan det vara svårare att få lån utan säkerhet när du har andra skulder, och troligen också dyrare.

Allt beror på hur många och stora skulder du har, och hur långivaren bedömer risken i lånet. Vissa långivare är mer tillåtande än andra. En del långivare kan vilja ha någon slags säkerhet för att gå med på att låna ut pengar till dig.

Har du en borgensman för lånet kan dina chanser öka att bli beviljad ett lån utan säkerhet. En borgensman är en person som lovar att betala din skuld om du skulle få problem att betala den själv.

Även en medlåntagare kan öka chansen, eftersom ni är två som kan dela på ansvaret för skulden.

7 tips för att minska dina skulder

Har du hamnat i en negativ spiral med många skulder som du inte vet hur du ska betala? I så fall är det viktigt att ta tag i situationen så snart som möjligt och inte låta skulderna växa sig större. Här ger vi några tips för hur du kan göra.

Så minskar du dina skulder i 7 steg

 1. Se över vilka skulder du faktiskt har. Många som samlat på sig skulder och krediter har dålig koll på hur mycket pengar det faktiskt handlar om. Gör en lista över alla lån, krediter och obetalda räkningar du har.
 2. Gör en prioriteringslista för utgifter och skulder. När du har koll på alla skulder kan du göra en prioriteringslista. Betala först räkningar för exempelvis boende och el. Därefter är det klokt att betala de skulder som har funnits längst och kostar mest. Att betala av på ett lån är bättre än ingenting alls.
 3. Kontakta dem du har skulder hos. Långivare vill så klart få sina pengar återbetalda. Därför brukar de vara hjälpsamma om du hamnat i en ohållbar situation. Ring upp dem och fråga om ni kan komma överens om en återbetalningsplan.
 4. Gör upp en budget för att minska dina utgifter. Skär ner på alla onödiga utgifter, planera dina matinköp och avsluta onödiga abonnemang. Ju fler utgifter du skär ner på desto snabbare kommer dina skulder vara avbetalda.
 5. Sälj ägodelar. I dag är det enkelt att sälja av ägodelar på nätet, till exempel på Blocket eller Tradera. Varje såld vara kan ge möjlighet att betala av på skulden.
 6. Ansök om hjälp att samla dina lån. När du lyckats få bort några skulder kan du ansöka om hjälp att samla lånen i ett. På så sätt kan du lösa de mest akuta skulderna och betala av ett större lån i stället.
 7. Ha tålamod. Det viktigaste är att inte ge upp. Du är inte ensam om att ha varit i den här situationen, och det är också många som tagit sig ur skuldfällan. Håll ut och bocka av skulderna enligt ordningen på din prioriteringslista.

Är det svårt att få ordning på skulderna själv ska du inte tveka att be om hjälp. Du kan exempelvis kontakta en budget- och skuldrådgivare i din kommun. Det kan också gå att få skuldsanering hos Kronofogden om dina skulder har hamnat hos dem.

Vanliga frågor om att låna med skulder

Kan jag få lån om jag har skuld hos Kronofogden?

Nej, du kan inte få lån om du har aktiva skulder hos Kronofogden. Du måste betala av de skulderna innan du kan ta några lån.

Kan jag få sms-lån med obetalda skulder?

Med skulder hos Kronofogden kan du inte ta sms-lån. Med andra skulder går det dock ofta att få sms-lån. Dock bör du vara försiktig med sådana lån, eftersom de ofta har mycket högre ränta än andra typer av lån.

Kan jag låna med skulder om jag har borgensman?

Det kan vara lättare att få lån med skulder om du har en borgensman. Det gör lånet tryggare för banken att en annan person lovar att betala skulden vid eventuella problem.

Kan jag betala mina skulder med lån?

Ja, det finns lån du kan ta för att lösa dina skulder. Omstartslån kan du teckna för att lösa skulder hos Kronofogden. Är det vanliga låneskulder och krediter du vill lösa kan du ansöka om att samla dina skulder i ett enda lån.

Kan man få hjälp med att lösa skulder?

Ja, långivare som erbjuder omstartslån och samlingslån kan hjälpa dig att lösa gamla skulder. Du kan också vända dig till en budget- och skuldrådgivare för att få hjälp, eller till Kronofogden om du behöver skuldsanering.