Om det är möjligt att låna pengar med skulder eller inte beror på hur mycket skulder du har. Kortfattat kan man säga att om du har generella skulder från exempelvis mindre lån och krediter så går det att få lån trots dessa skulder. Har du en skuld hos Kronofogden är det dock inte möjligt att få låna pengar oavsett vilken långivare du vänder dig till.

Ta lån av rätt anledning (speciellt med skulder)

Om du har skulder sedan tidigare kan ett lån hjälpa dig att betala av de skulder som är absolut mest akuta. Det kan vara om du exempelvis tagit många små lån genom åren som du missat att betala tillbaka och som vuxit sig större. Att låna pengar med skulder kan likställas med att släcka bränder; du vill försöka få bort de skulder som för tillfället kostar dig mest pengar i räntekostnader eller som är närmast att gå till Kronofogden.

Tänk på! Hellre ett lån med låg ränta och bra villkor än tio dåliga skulder som står och tickar i räntekostnader.

För att få situationen mer långsiktigt hållbar kan det vara en bra idé att samla lånen. Det innebär att du får hjälp av en långivare för att genomföra en slags skuldfinansiering. Långivaren erbjuder då ett större lån som hjälper dig betala av de mindre lån som bara står och tickar i räntekostnader. Många låneförmedlare erbjuder dessutom hjälp att kontakta dina långivare för att omförhandla och betala av dina skulder.

Betala av skulder med ett större lån

Vill du själv samla dina lån kan du sammanställa ett dokument med alla dina lån samt vad de kostar i ränta varje månad. Därefter beräknar du hur mycket du behöver låna för att betala av dessa. Efter det kan du jämföra lån på det beloppet och se om det finns något alternativ som ger dig lägre ränta än vad dina tidigare skulder kostar just nu.

Hitta långivare som kan samla ihop lån

Du får inte ta lån om du har en skuld hos Kronofogden

Att låna pengar med skuld hos Kronofogden erbjuds inte hos någon långivare då detta inte är tillåtet. Det finns dock en viss förvirring angående skuld hos Kronofogden, vissa påståenden är felaktiga medan andra är sanna:

  • Felaktigt påstående: Kronofogden utfärdar betalningsanmärkningar

Betalningsanmärkning kan du få om du inte betalar tillbaka lån i tid eller till och med om du inte betalar din hyra. En betalningsanmärkning registreras av det kreditupplysningsföretag som har i uppdrag att övervaka skulden, alltså inte Kronofogden. Av denna anledning går det att låna med betalningsanmärkningar.

  • Korrekt påstående: Om man har ett skuldkonto hos Kronofogden kan man inte få lån

Innan Kronofogden registrerar ett skuldsaldo har du som låntagare fått flera chanser på dig att betala skulden, delvis genom påminnelser men även genom krav från inkasso. Att du trots detta inte betalat leder till ett skuldsaldo och därmed startar Kronofogden en utredning om hur de kan utmäta din skuld genom de tillgångar du har. Att du har ett skuldsaldo är för långivare ett tydligt exempel på att du har misskött din ekonomi och av denna anledning beviljas du inte ytterligare lån.

7 steg som tar dig ur skuldfällan

Om du har hamnat i en negativ spiral med många skulder som du inte vet hur du ska betala av är det viktigt att du tar tag i situationen alternativt ber om hjälp. Det är många som stoppar huvudet i sanden och låter skulderna växa allt större vilket är fullkomligt onödigt eftersom det oftast går att rädda situationen i tidigare skede. Dessa tips kan vara en början på att komma ur skuldfällan:

  1. Se över vilka skulder du faktiskt har. Många som samlat på sig ett gäng skulder och krediter har dålig koll på hur stora belopp dessa innebär. Gör en lista med alla skulder inklusive lån, krediter och obetalda räkningar.
  2. Gör en prioriteringslista av utgifter och skulder. När du har övergripande koll på alla skulder kan du göra upp en prioriteringslista över dessa. Det viktigaste är att du betalar räkningar för exempelvis boende och el. Därefter ska du prioritera dom skulder som är längst gångna. Har du inte så mycket pengar att betala av med är det bättre att betala en mindre skuld än ingenting alls.
  3. Kontakta de du har skulder hos. Långivare vill så klart få sina pengar återbetalda och brukar därför vara hjälpsamma om du hamnat i en ohållbar situation. Ring upp de du har skulder hos och fråga om ni kan komma överens om en återbetalningsplan.
  4. Gör upp en budget för att minska dina utgifter. Att betala av skulder kan innebära att du får stå ut med några hundår. Skär ner på alla onödiga utgifter, planera dina matinköp och avsluta onödiga abonnemang. Det är ingen idé att vara för ambitiös men ju fler utgifter du skär ner desto snabbare kommer dina skulder vara avbetalda.
  5. Sälj ägodelar, stora som små. Idag är det enkelt att sälja av ägodelar utan att behöva åka ut till någon loppis. Lägg upp saker på hemsidor för försäljning så som Blocket och Tradera. Varenda såld vara kommer räknas i slutändan.
  6. Ansök om hjälp att samla dina lån. När du lyckats få bort några skulder kan du ansöka om hjälp att samla dina blancolån. På så sätt kan du lösa de mest akuta skulderna och betala av en större istället.
  7. Ha tålamod! Det viktigaste är att inte ge upp. Du är inte ensam om att ha varit i denna situation men kommer inte heller bli den första som tar dig ur skuldfällan. Håll ut och bocka av skulderna enligt ordningen på din prioriteringslista.

Om du känner att det kommer bli svårt finns det hjälp att få. Du kan exempelvis kontakta en budget- och skuldrådgivare i din kommun eller få hjälp med en skuldsanering hos Kronofogden. Detta bör du göra så fort du känner att du inte själv kan behålla kontrollen över din ekonomiska situation. Att försöka vänta ut problemen kommer i 9 fall av 10 göra situationen värre än vad den redan är.

Redaktionen
Redaktionen Ekonomiskribent red@laneguiden.se