Vad innebär kontokredit utan UC?

Att ansöka om kontokredit utan UC innebär att långivaren du ansöker hos använder ett annat kreditupplysningsföretag än UC för sina kreditprövningar. Långivare som inte använder UC använder i stället exempelvis Creditsafe eller Bisnode.

Tänk på! Även om en långivare inte använder just UC kommer din kreditvärdighet alltid att prövas i samband med din ansökan. Långivaren måste se över dina ekonomiska förutsättningar och återbetalningsmöjligheter för att säkerställa att du har de ekonomiska förutsättningar och återbetalningsmöjligheter som krävs för att hantera en kontokredit.

Anledningen till att vissa helst ansöker om krediter och lån utan UC är att många förfrågningar hos just UC drar ner kreditbetyget. Och eftersom UC fortfarande är Sveriges största kreditupplysningsföretag och används av de flesta större långivare, kan det påverka dina möjligheter att få större lån i framtiden.

Vad är skillnaden mellan UC, Creditsafe och Bisnode?

Alla dessa kreditupplysningsföretag samlar uppgifter om din ekonomiska bakgrund, till exempel din taxerade inkomst, om du äger någon fastighet, andra lån och krediter och om du har betalningsanmärkningar. Däremot är informationen hos Creditsafe och Bisnode inte lika omfattande som hos UC. Det är just därför dessa två kreditföretag främst används för mindre lån och krediter. 

Visste du? Creditsafe är det näst vanligaste kreditupplysningsföretaget i Sverige och ett av de företag som används mest i världen när det gäller kreditprövningar av både privatpersoner och företag.

Alla tre samlar dock in informationen på ungefär samma sätt, och ingen av dem lämnar ut några uppgifter till varandra utan bara till den bank eller långivare som initierar kreditprövningen. Varken Creditsafe eller Bisnode rapporterar in sina kreditupplysningar till UC.

Fördelar och nackdelar med kontokredit utan UC

Det finns flera fördelar med att ansöka om kontokredit utan UC, men även vissa nackdelar som kan vara bra att ha i åtanke. Vi listar både fördelarna och nackdelarna här nedanför.

Fördelar med kontokredit utan UC

  • Ditt kreditbetyg hos UC (UC-score) försämras inte
  • Du har relativt många långivare att välja mellan

Nackdelar med kontokredit utan UC

  • Medför ofta högre räntor och avgifter
  • Har ofta kortare löptid

Finns det långivare som erbjuder kontokredit utan UC?

Ja, det finns fler långivare som erbjuder kontokredit och använder ett annat kreditupplysningsföretag än UC. Långivarna du ser i tabellen här ovanför använder antingen Creditsafe eller Bisnode för sina kreditupplysningar.

Hur får jag kontokredit utan UC med låg ränta?

Som sagt så har lån och krediter utan UC ofta högre ränta än när du lånar med UC. Därför är det extra viktigt att du jämför erbjudanden från flera olika långivare. Då ökar dina chanser att få kontokredit med lägsta möjliga ränta utifrån dina personliga förutsättningar.

I tabellen högst upp på den här sidan ser du alla långivare som erbjuder kontokredit utan UC och deras nominella ränta. I räkneexemplen ser du även vad den effektiva räntan kan landa på, och det är egentligen den räntan du ska fokusera på i din jämförelse eftersom den inkluderar både den nominella räntan och andra avgifter som långivaren eventuellt tar ut för sina kontokrediter.

Din kreditvärdighet avgör vilken ränta just du får

Viktigt att tänka på är att långivaren alltid sätter räntan utifrån sin bedömning av din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga. Så exakt vilken ränta just du får på din kontokredit vet du först när du har fått svar på din ansökan.

Så ansöker du om kontokredit utan UC

Att ansöka om kontokredit utan UC går till på samma sätt som att ansöka om kontokredit med UC. Det är med andra ord relativt enkelt och du kan i de flesta fall göra allt digitalt direkt på långivarens hemsida. Här nedanför guidar vi dig igenom processen.

Ansök om kreditkonto utan UC så här

  1. Gå till långivarens hemsida och fyll i en ansökan om kontokredit. Du får ange uppgifter om dig själv och eventuellt även din ekonomiska situation och hur mycket pengar du vill ska finnas tillgängligt på ditt konto (din kreditgräns).
  2. Ange eventuellt hur mycket pengar du planerar att ta ut vid första uttagstillfället.
  3. Signera med BankID och skicka in.
  4. Långivaren gör en kreditupplysning, till exempel via Creditsafe eller Bisnode.
  5. Om allt ser bra ut godkänner långivaren din ansökan och betalar ut pengarna till dig.

Är det mindre säkert att ta kontokredit utan UC?

Nej, i sig är det inte mindre säkert att ansöka om kontokredit utan UC. Det innebär ju som sagt bara att långivaren går via ett annat kreditupplysningsföretag. Däremot kanske du bör fundera över varför du helst vill undvika UC. Har du till exempel ansökt om eller till och med tagit många mindre lån på kort tid ( och har flera förfrågningar i UC:s register) är det kanske ingen bra idé att ta på sig ytterligare krediter eller lån.

Måste jag uppfylla särskilda krav för att få kontokredit utan UC?

Nej, det finns inga särskilda krav du måste uppfylla för att få kontokredit utan UC. Kraven kan tvärtom vara lägre på krediter och lån utan UC, eftersom det ofta rör sig om mindre summor. Men kraven kan ju variera mellan olika långivare, så kolla noga igenom vad som gäller hos den långivare du är intresserad av. Det gör du enkelt genom att läsa vårt omdöme om den specifika långivaren, eller direkt på långivarens hemsida.

Kan jag få kontokredit utan UC med betalningsanmärkning?

Ja, det finns möjlighet att få kontokredit, både med och utan UC, även om du har betalningsanmärkningar. Men bara för att möjligheten finns är det inte alltid en bra idé att ta krediter eller lån om du har en eller flera betalningsanmärkningar. Är anmärkningen ett resultat av rent slarv bör du inte ha några problem med att hantera en kontokredit om du har ordning på ekonomin i övrigt. Men har du fått flera anmärkningar på grund av att du inte kunnat betala dina räkningar eller fakturor bör du inte ta på dig flera krediter eller lån.

Om du får kontokredit trots betalningsanmärkningar får du också vara beredd på att få en högre ränta än om du inte hade haft några anmärkningar. Därför kan det vara värt att vänta tills betalningsanmärkningarna försvinner innan du ansöker om att låna pengar.

Kan jag få kontokredit utan UC med skulder?

Nej, du kommer troligtvis inte att få kontokredit om du har skulder, oavsett om långivaren använder UC eller ej. Och det är inte heller något du bör ansöka om förrän du har fått ordning på ekonomin och betalat av dina skulder.

Är det dyrare att ta kontokredit utan UC?

Det kan vara något dyrare att låna pengar utan UC eftersom långivaren inte får lika mycket information om din ekonomiska bakgrund hos de andra kreditupplysningsföretagen. Ju mindre information långivaren har om din ekonomi, desto större risk tar de när de lånar ut pengar till dig, vilket ofta resulterar i högre räntor och andra avgifter.

Du kan enkelt jämföra räntorna på kontokrediter med och utan UC på vår sida Kreditkonto.

Kan man ansöka om kontokredit utan någon kreditupplysning alls?

Nej, när du ansöker om kontokredit gör långivare alltid en kreditupplysning på dig, oavsett om de använder UC eller något annat kreditupplysningsföretag. Långivaren måste bedöma din ekonomiska situation och återbetalningsförmåga för att veta om du kommer kunna hantera kontokrediten och de kostnader som tillkommer.

Vanliga frågor

Varför kan det vara bra att ansöka om kontokredit utan UC?

Om du av någon anledning vill undvika att din ansökan om kontokredit hamnar i UC:s register, vilket drar ner ditt UC-score, kan det vara bra att ansöka hos en långivare som använder ett annat kreditupplysningsföretag.

Kan jag få kontokredit utan UC med betalningsanmärkning eller skulder?

Du kan få kontokredit utan UC även om du har betalningsanmärkningar. Har du skulder kommer du däremot troligtvis inte beviljas kontokredit, oavsett om långivaren använder UC eller ej.

Vilka långivare erbjuder kontokredit utan UC?

I tabellen högst upp på sidan ser du bara långivare som använder andra kreditupplysningsföretag än UC.

Vad betyder det att ansöka om kontokredit utan UC?

När du ansöker om kontokredit utan UC ansöker du helt enkelt hos en långivare som använder ett annat kreditupplysningsföretag än UC för sina kreditprövningar.

Vilka kreditupplysningsföretag använder långivare som inte använder UC?

De vanligaste kreditupplysningsföretagen efter UC är Creditsafe och Bisnode.