Nystartade företag är ofta i behov av pengar. Något som många nyblivna företagare gör är att först och främst ta ett starta eget-bidrag. För att kunna lyfta verksamheten kan det även vara aktuellt att ansöka om ett företagslån, även kallat ett starta eget-lån. Lån för nystartade företagare kan vara svårare att få då långivare ofta inte gillar att ta risker.

Var förberedd innan du ansöker

För att ha större chans till att få ett företagslån med ett nystartat företag gäller det att vara professionell. För långivare handlar det mycket om image och hur förberedd du är på situationen med att starta eget. Var därför förberedd när du ansöker om företagslån.

 • Ha en färdig och utförlig affärsplan, som du dessutom bör kunna nästintill utantill.
 • Berätta om framtidsplaner och visioner du har för företaget.
 • Lämna referenser som långivare kan ringa till för att höra om tidigare arbeten och liknande.
 • Ha en tydlig startbudget.
 • Kom fram med säkerheter för lånet.
 • Berätta de tydliga skälen till varför långivaren ska tro på just dig och ditt företag.

Du säljer in dig själv och dina idéer när du ansöker om ett starta eget-lån. Du ber långivaren att tro på dig och ta en chansning. Du kan därför öva innan på vad du ska säga, för att du ska ha rätt betoningar och att det ska låta övertygande.

Ha rätt inställning till den långivare du väljer

Det är viktigt att du går in med rätt inställning när det kommer till vad långivare är villiga att göra. Om du förväntar dig vissa saker, som för långivare är helt orimliga, kan det leda till ett dåligt samarbete. Dessa saker kan därför vara bra att tänka på:

 1. Långivare lånar inte ut pengar till riskkapital. Riskkapital är pengar som lånas ut och fås tillbaka om företaget kan betala tillbaka. Om de inte kan betala tillbaka är det förlorade pengar. Långivare vill alltså vara helt säkra på att de kommer få tillbaka pengarna de lånar ut.
 2. Långivaren kommer vilja ha säkerheter. Sådana säkerheter kan exempelvis vara värdepapper, att någon går i borgen för lånet eller en inteckning i din bostad. Var därför förberedd på att de kommer kräva någon av dessa. Se gärna till att ha ett förslag förberett redan innan för att vara på samma nivå som långivaren.
 3. Långivaren kommer värdera dig som person. De vill se om du är en tillförlitlig och säker person att låna ut pengar till.

Jämför räntor och villkor innan du ansöker

Din största möjlighet att få ett företagslån till ett nystartat företag är genom att undersöka flera långivare och dess villkor. Vissa långivare kanske är mer hjälpsamma än andra och mer insatta i nystartade företag. Nöj dig inte med en långivare, utan se över möjligheterna för alla långivare. Detta kan du enklast göra genom att jämföra olika långivare och helt enkelt välja det alternativ som passar bäst för dig.

Ställ krav på långivaren

För att du ska få bra villkor och en professionell långivare som hjälper dig med ditt företagslån, gäller det att du ställer krav på den. Först och främst bör du se över seriositeten hos långivaren. Trots att långivarna i många fall kanske inte är särskilt intresserade och engagerade i ditt nystartade företag, ska de ändå vara till hjälp. För att testa seriositet kan du lyssna till frågorna de ställer dig när du ska starta eget.

 • Vad händer om du blir sjuk och du inte har några anställda? Kan du fortfarande driva företaget?
 • Vad gör du om du förlorar många, stora kunder?
 • Hur gör du om kunderna inte betalar i tid?

Ovanstående frågor är tecken på att du hittat en bra långivare som hjälper dig och ditt företag. När det kommer till kontakten med en långivare är det lätt att känna sig underlägsen. Här bör du hålla huvudet högt och vara tuff. De lånar inte ut pengar till dig för att vara snäll, utan enbart för att tjäna pengar.

Tänk på! Långivaren kommer inte behandla dig som en vän om du har betalningssvårigheter.

De kommer kräva återbetalning i tid vare sig du kan eller inte. Skapa därför en ömsesidig relation där båda parter ställer krav på varandra.

Redaktionen
Redaktionen Ekonomiskribent red@laneguiden.se