I Sverige betalar alla fastighetsägare en fastighetsskatt. För att veta hur mycket skatt, eller taxering, fastighetsägare ska betala får alla fastigheter ett taxeringsvärde. Taxeringsvärdet är tänkt att motsvara 75 % av fastighetens marknadsvärde. Eftersom taxeringen påverkar beskattningen är det av vikt att ha ett korrekt värde.
Taxeringsvärde ska vara 75% av marknadsvärde
Det är Skatteverket som utreder vilket taxeringsvärde olika fastigheter i Sverige har. Så kallade småhus är de vanligaste fastigheterna i Sverige så när man pratar om taxeringsvärde syftar man oftast på taxeringsvärde för sådana fastigheter. Skatteverket sätter ett taxeringsvärde var tredje år och taxeringsvärdet ska motsvara 75 % av fastighetens marknadsvärde.
Tänk på! Skatteverket sätter ett taxeringsvärde var tredje år och taxeringsvärdet ska motsvara 75% av fastighetens marknadsvärde.
Marknadsvärdet bestäms med hjälp av en analys av de genomsnittliga bostadspriserna i området där fastigheten är belägen två år före taxeringstillfället. Eftersom priser kan ändras fort gör detta att taxeringsvärdet inte alltid speglar marknadsvärdet särskilt väl. Vissa förväxlar taxeringsvärde med belåningsgrad vilket inte är korrekt. Belåningsgraden styrs av bolån i relation till bostadens marknadsvärde.
Beräkna din fastighets taxeringsvärde
Med Skatteverkets hjälp kan du beräkna taxeringsvärdet för din fastighet. Att beräkna taxeringsvärdet på din fastighet går antingen genom att kontakta något av Skatteverkets kontor eller direkt via Skatteverkets hemsida.
Vad du behöver för att kunna räkna ut taxeringsvärdet på en fastighet är värdeområdets nummer som du hittar på din förtryckta fastighetsdeklaration. På Skatteverkets hemsida går det också att söka via områden och se till vilka priser olika fastigheter sålts för.
Omprövning vid missvisande taxeringsvärde
Skulle du vara missnöjd med det taxeringsvärde som Skatteverket föreslår går det att begära en omprövning av Skatteverkets beslut. En begäran om omprövning av taxeringsbeslut ska göras skriftligt och skickas till Skatteverket. Det hör inte till vanligheterna att taxeringsvärdet sänks men i vissa fall går det att få taxeringsvärdet justerat. Vanligtvis överklagas bara taxeringsvärdet om det innebär att det är så högt att skattekostnaderna ökar kraftigt.
Kommentarer
Om jag byggt uterum på 23.98kvm dvs som krävde bygglov. Skall jag sätta detta som biarea eller boarea? Tycker det står luddigt på skatteverkets sida.
Hej Johan,
Tack för ditt mejl.
Ett uterum är biarea, oavsett om det krävde bygglov eller inte.
Med vänlig hälsning,
Alexandra
Hej såg att vårt taxeringsvärde är mycket lägre än tidigare kan det bero på att inga hus har sålts i vårt område?
Hej Eva,
Du har helt rätt i det du skriver. Taxeringsvärdet baseras på de försäljningar som skett två år tidigare i området. Taxeringsvärdet ska kunna jämföras med 75 procent av marknadsvärdet två år tidigare. Småhus deklareras vart tredje år i en allmän eller förenklad fastighetstaxering. 2018 var senaste gången som småhus deklarerades och den taxeringen bygger på husförsäljningar som genomfördes 2016. Nästa gång det är dags för fastighetsdeklaration är 2021. Här kan du läsa mer om fastighetstaxering https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/fastighetstaxering.4.18e1b10334ebe8bc80003523.html.
Hej! Hur snabbt kan man få en nyligen avstyckad fastighet taxerad? Ska man kontakta skatteverket eller görs det automatiskt?
Hej Ellen,
Tack för ditt mail. I det här fallet måste jag be dig kontakta skatteverket.
Lycka till!
Bästa hälsningar
Alexandra